Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Yolanda loutert je ziel

Rock-’n-roll

Phantom Limb

In het ideale geval tref je op Lowlands nieuwe bands die zoveel indruk maken dat je ze vaker wilt gaan zien. Op de vroege zaterdagmiddag was het gelijk raak met Phantom Limb, een blanke band met een zwarte zangeres uit het Engelse Bristol. Nog zonder omgevingsgeluid van de bonkende geluidsinstallaties van de Alpha of de Grolsch, betrad zangeres Yolanda Quartey het kleine Limapodium in een luchtig bloemetjesjurkje. Van haar band had ze maar de helft meegenomen. De gitarist en toetsenman boden sober weerwerk voor haar imposante soulstem. Haar uithalen veroorzaakten een sensatie die louterend werkte voor de ziel. Een select groepje Lowlanders werd bevangen door het collectieve gevoel van een eredienst van de rock-’n-roll.

Phantom Limb bracht onlangs het tweede album In the Pines uit, geproduceerd door gitarist Marc Ford van The Black Crowes, die de subtiele harmonische wendingen zonder kunstgrepen vastlegde. Live kwam daar de bijna naïeve geestdrift bij van een groep die wel wist dat ze iets bijzonders in huis hebben, maar die toch blij verrast was met het warme onthaal.

Tussen prachtige nummers als het smekende ‘Give Me a Reason’ en het explosieve slotnummer ‘Harder Than Stone’ veroorloofden ze zich één cover van een oude soulhit. Het beheerste ‘You Don’t Miss Your Water (‘Till the Well Runs Dry)’ van William Bell zette de toon voor een verhit Lowlands waarop de zoektocht naar water en verkoeling centraal stond. De toekomstsoul van Phantom Limb was precies de smartdrug die nodig was om het hoofd koel te houden.