Wet wordt aangepast dankzij 'sterftelefoongidssterf.nl'

Zou het met de verkiezingstijd te maken hebben? PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen de Telecommunicatiewet aanscherpen om de automatische verspreiding van de papieren telefoongids te verbieden.

De partijen reageren op de actie van blogger Alexander Klöpping, die met de domeinnaam ‘sterftelefoongidssterf.nl’ protesteert tegen de ongevraagde bezorging van de gidsen. Dat zorgt volgens hem voor papierverspilling. Wie de link intikt in zijn browser wordt doorgeleid naar de opzegpagina van De Telefoongids.

„In verkiezingstijd nemen politici wat sneller stelling”, denkt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. In 2010 hield hij al eens een pleidooi om de gids alleen nog maar te bezorgen bij mensen die er expliciet om vragen. „Dat kreeg toen weinig respons, het werd als een non-issue gezien.”

Dat collega-Kamerleden de wet nu wél willen aanpassen, heeft volgens Van Dam ook te maken met het feit dat het inmiddels twee jaar later is en steeds meer mensen een smartphone hebben. De belangrijkste verklaring legt Van Dam bij Klöpping die het „goed heeft weten op te poken”.

Klöpping attendeerde zijn bijna 90.000 volgers via twitter op de actie. Dat viel niet in goede aarde bij De Telefoongids, die hem vroeg om de domeinnaam te verwijderen.

Een Kamermeerderheid wil nu de Telecomwet aanpassen. Daarin staat dat de gids verplicht moet worden verspreid. „Als het te lang duurt voor de wet ter sprake komt in de Kamer, nemen we het initiatief”, belooft D66-Kamerlid Kees Verhoeven. SP en PvdA benadrukken dat het via een ‘opt-in’ mogelijk moet blijven om de gids te ontvangen.