Waar brengen vliegen de nacht door?

Waar liggen vliegen tijdens hun nachtrust? Slapen ze eigenlijk wel ’s nachts? En waarom nou juist op die plek? Dat vroegen we ons af op de redactie van nrc.next.

„Het ritme van kleine huisvlieg lijkt enigszins op dat van de mens”, vertelt John Smit, vliegendeskundige bij Stichting European Invertebrate Survey (EIS). „Ook de huisvlieg is dagactief. Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en ’s avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo’n acht uur slapen betwijfel ik.”

Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat. Binnen zijn er nog steeds veel natuurlijke vijanden zoals spinnen, maar door het binnenklimaat is de vlieg hier toch beter op zijn gemak.

„Ze zijn op zoek naar een plek waar het droog is en waar ze geen natuurlijke vijanden hebben”, zegt Smit. Buiten het huis is dit bijvoorbeeld in struiken of onder bladeren of dakpannen, maar binnen kan het overal zijn. „Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen. In de avond zullen ze hiermee ophouden en een lekker warm plekje zoeken bij de lamp.”

Volgens Smit zijn ze zeker niet gebonden aan een bepaalde plek in huis. „De ene dag zullen ze op de lamp zitten, de volgende op de rechterdeur, daarna op de muur. Als je ze niet doodslaat, tenminste.”

Een echt diepe slaper is de huisvlieg niet. Ze zijn extreem alert op veranderingen binnen hun omgeving. Naast de enorme insectenogen waarmee ze overdag zien, hebben ze ook nog drie lichtgevoelige puntogen boven op hun hoofd. Die vangen elke verandering in lichtverhoudingen op. „Zo merkt een vlieg het meteen als je met een krant boven zijn hoofd klaarstaat om hem dood te meppen”, zegt Smit. „Daarom vliegen ze ook zo vaak nog net weg als je al denkt dat je ze te pakken hebt.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl