Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voorwaardelijke doodstraf voor vrouw Bo Xilai

Een still van de rechtbankvideo toont Gu Kailai tijdens het proces op 9 augustus. Een voorwaardelijke doodstraf in China komt neer op een levenslange gevangenisstraf.
Een still van de rechtbankvideo toont Gu Kailai tijdens het proces op 9 augustus. Een voorwaardelijke doodstraf in China komt neer op een levenslange gevangenisstraf. Foto AP / CCTV

De Chinese Gu Kailai, de echtgenote van de afgezette communistische leider Bo Xilai, heeft een voorwaardelijke doodstraf gekregen voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Een voorwaardelijke doodstraf komt in China meestal neer op een levenslange gevangenisstraf, aldus persbureau AP. Tijdens het korte proces had ze de moord al bekend.

De 41-jarige Brit werd vorig jaar dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Chongqing, de stad waar Bo Xilai partijchef was. Gu zou hem, samen met haar bediende Zhang Xiaojun, met cyanide hebben vergiftigd na ruzie over een financiële kwestie. Zhang heeft een gevangenisstraf van negen jaar gekregen.

De advocaat van Gu heeft laten weten het vonnis met de familie te bespreken. Hij is nog onduidelijk of er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis.

Lot Bo Xilai nog onbekend

Toppoliticus Bo Xilai was ooit de ‘kroonprins van de Chinese politiek’, maar raakte eerder dit jaar in een ingewikkeld machtsspel vol intriges in diskrediet bij de partij. De affaire heeft de top van de Communistische Partij maandenlang intensief beziggehouden en volgens analisten was het proces tegen Gu vooral bedoeld om af te rekenen met Bo.

Welk lot Bo Xilai nu is toebedacht in nog onbekend, maar op het volgende partijcongres zal daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over komen, schreef onze correspondent Oscar Garschagen onlangs in NRC Handelsblad:

“Uitzetting uit de partij wegens schending van de interne discipline is een mogelijke, voor Bo ongetwijfeld zware straf. Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat hij vanwege zijn populariteit, de revolutionaire afkomst van zijn familie, en zijn connecties ongemoeid wordt gelaten op voorwaarde dat hij zich de rest van zijn leven muisstil houdt.”