Valverde wint eerste bergrit en pakt leiderstrui

Bergritwinnaar Alejandro Valverde, hier tijdens de Tour de France, vorige maand. Foto AFO

Alejandro Valverde heeft vanmiddag de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De voor Movistar koersende Spanjaard bleef in de eerste van tien serieuze bergetappes zijn landgenoot Joaquin Rodriguez op de streep in Eibar nipt voor.

Valverde neemt bovendien de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Jonathan Castroviejo. De renner maakte op de laatste klim van de dag, de Alto de Arrate van eerste categorie, samen met Rodriguez, Alberto Contador en Christopher Froome het verschil. Een groepje met daarin de Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema zat daar vlak achter, maar kon zich niet mengen in de strijd om de ritzege schrijft persbureau Novum.

In de dalende laatste twee kilometer leek Rodriguez de ritzege voor zich op te eisen. Hij hield echter net te snel zijn benen stil en daarvan profiteerde Valverde, die vorige maand ook al een etappe in de Tour de France won. Mollema kwam zes seconden later als zesde over de streep. Gesink werd in dezelfde tijd tiende.

Pim Ligthart reed zich in de etappe door Spaans Baskenland ook in de kijker. De voormalig Nederlands kampioen maakte deel uit van een kopgroep van acht man. Met nog zeventien kilometer te gaan werd hij echter opgeslokt door het peloton. Acht kilometer later wachtte zijn medevluchters hetzelfde lot. Ligthart hield aan zijn inspanningen wel de bergtrui over.

In het algemeen klassement heeft Valverde een voorsprong van achttien seconden op zijn ploeggenoot Benat Intxausti. Rodriguez bezet op negentien seconden de derde plaats. Mollema en Gesink staan respectievelijk zesde en zevende. Beide Raborenners hebben een achterstand van 28 seconden.