Usada mag Lance Armstrong vervolgen wegens dopinggebruik

Lance Armstrong bij de Tour de France in 2010. Foto AP / Bas Czerwinski

Usuda mag Lance Armstrong vervolgen wegens dopinggebruik. De Amerikaanse antidopingautoriteit beschuldigt hem ervan jarenlang de spil in een dopingspel te zijn geweest.

Ondanks verschillende pogingen van de wielrenner om het te blokkeren, oordeelde een rechter in Texas vandaag dat de zaak van Usada tegen hem doorgang mag vinden. Dat meldt persbureau AP. Armstrong ontkent het dopinggebruik. De wielrenner kan in beroep gaan bij een federale rechter.

Vijf collega’s getuigen tegen Armstrong

Armstrong stelde eerder dat Usada niet bevoegd was en zijn recht op een eerlijk proces schond. De UCI en USA Cycling schaarden zich achter dat standpunt, mondiale antidopingwaakhond WADA staat achter Usada. Volgens Armstrong, die tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour won, is de zaak van Usada strijdig met de grondwet.

Usada klaagt naast Armstrong ook ploegbaas Johan Bruyneel en vier anderen aan. Samen zouden zij anderen tot dopinggebruik hebben aangezet. Tijdens de Tour kwam naar buiten dat de antidopingautoriteit getuigenissen zou hebben van vijf oud-collega’s van Armstrong. Vier van hen zijn nog steeds renner. Zij zouden een relatief korte schorsing krijgen. Als Armstrong schuldig wordt bevonden zou dat hem een levenslange schorsing op kunnen leveren.

‘ARMSTRONG WAS JARENLANG SPIL IN DOPINGZAAK’

Volgens de aanklacht van Usada was Armstrong jarenlang de spil in een zorgvuldig gecoördineerd dopingspel. Renners van US Postal en Discovery Channel, de voormalige sponsors van Armstrong, zouden tussen 1998 en 2007 systematisch het verboden middel epo toegediend hebben gekregen. De kopman was hiervan op de hoogte, aldus USADA. Sterker, Armstrong spoorde collega’s aan het middel te nemen en waakte over de geheimhouding.