Uitgelicht

Film

To Be or Not to Be (Ernst Lubitsch, 1942, VS). Klassieke, destijds van slechte smaak beschuldigde zwarte komedie over een schmierende Poolse theatergroep die door slecht spel de nazi’s om de tuin leidt. In 1983 maakte Mel Brooks een verbazend letterlijke remake. Met Jack Benny, Carole Lombard en Robert Stack. Arte, 20.15-21.50u.

I, Robot (Alex Proyas, 2004, VS). Agent Will Smith jaagt op zelfdenkende, brutale en zelfs criminele robots in actiefilm waarvan de belangrijkste actiemomenten niet helemaal gelukt uit de computer zijn gekomen. Een spectaculair bedoelde achtervolging in een tunnel, waar Smith wordt belaagd door twee bussen vol robots, is domweg knullig. RTL 5, 20.30-22.40u.

Sherlock Holmes (Guy Ritchie, 2011, VS). Robert Downey Jr. als Holmes bundelt hier zijn charisma met dat van Jude Law als een Watson die minder braaf, bourgeois en ondergeschikt is dan we hem kennen. Dit is een echte buddymovie en de Victoriaanse superheld is gespierder, onaangepaster en amoureuzer dan we hem van zijn geestelijk vader sir Arthur Conan Doyle kennen. Regisseur Ritchie etaleert zijn sterke kanten: visuele flair en ijzersterke timing en ritme. Zijn Victoriaanse Londen is een walmend, stinkend monster van beroet marmer, kinderhoofdjes, kolen en teer. De actie flitst en knettert door vertrouwde Ritchie-trucs die het verhaal als een stoomtrein richting eindstation stuwen. Jammer van het wel erg clichématige verhaal. SBS 6, 20.30-23.10u.

Europa (Lars von Trier, 1991, DE). Even onwerkelijke als origineel vormgegeven film van Deens wonderkind Von Trier is een verontrustende fata morgana die de European Dream ontmaskert als een moordzuchtige nachtmerrie. Goedgelovige Amerikaan emigreert in de winter van 1945 naar Duitsland. Won in Cannes de Grote Prijs van de Jury. Met Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa, Udo Kier. Arte, 21.50-23.40u.

Extreme Measures (Michael Apted, 1996, VS). Hugh Grant speelt een jonge, bevlogen arts in een medische thriller vol ethische dilemma’s en met Gene Hackman als diabolische neuroloog. Naar een bestseller van Michael Palmer. Ook met Sarah Jessica Parker.BBC 1, 00.45-02.40u.

Informatief

Panorama: Kony – Hunt for the world’s most wanted. In de oerwouden van centraal-Afrika houdt Joseph Kony zich schuil. De afgelopen vijfentwintig jaar hebben Kony en zijn Verzetsleger van de Heer dood en verderf gezaaid. Tienduizenden slachtoffers maakten hij en zijn leger, bestaande uit ontvoerde en vervolgens gehersenspoelde kindsoldaten. Hoe is het mogelijk dat Joseph Kony al zo lang aan arrestatie kan ontkomen? BBC 1, 21.30-22.00u.

Die Robinsons von Mantsinaari. In het noordwesten van Rusland ligt het grootste meer van Europa, het Ladogameer. Een van de honderden eilanden in het meer wordt nog bewoond door slechts twee oude mannen. Zij spreken geen woord met elkaar, want de een is van oorsprong een Wit-Rus en de ander een Fin waardoor er, gezien de geschiedenis tussen die landen, tussen beiden een diepe kloof gaapt. Filmmaker Victor Asliuk zoekt uit hoe het zit tussen die twee. Arte, 23.40-00.35u.

Geschichte im Ersten: 1945 - Als die Franzosen Deutschland besetzten. Documentaire over de verhouding tussen Frankrijk en Duitsland in de Elzas en Lotharingen, waar beide landen tussen 1870 en 1945 om streden. Na de Duitse capitulatie in ’45 trok het Franse leger er weer binnen, vervuld van wraakgevoelens over vijf jaar Duitse terreur. Maar eenmaal geconfronteerd met het oorlogsleed in Duitsland zelf werd het vijandbeeld betrekkelijk snel gerelativeerd. In deze documentaire veel archiefmateriaal en interviews met voormalige soldaten die erbij waren. ARD, 00.00-00.45u.

Amusement

The Killing II. Het heeft weliswaar vijf jaar moeten duren voordat Forbrydelsen eindelijk op de Nederlands televisie werd vertoond, maar nu deel I is afgelopen gaat de KRO meteen door met het tien afleveringen tellende deel II. Waarin we vanavond weer Sarah Lund (Sofie Gråbøl) tegenkomen, gedegradeerd en verbannen naar de haven. Maar niet voor lang. Ned.2, 22.45-23.45u.

Classic Albums: U2 - The Joshua Tree. Documentaire over de vijfde plaat van U2. Met medewerking van producers Daniel Lanois en Brian Eno, mixer Steve Lillywhite en The Edge. Ned.3, 22.45-23.45u.

Radio

Hoe?Zo! Radio. Deze week de serie Topvrouwen in de wetenschap. Vanavond met hoogleraar sociale wetenschappen Christien Brinkgreve. Elke gast neemt ook een aanstormend talent mee. Vanavond is dat Channa Zaccai. Zij schreef haar afstudeerscriptie over vrouwen in het Israëlische leger. Radio 5, 20.02-21.00u.