Tussenbalans voor banken en bouwers

De halfjaarcijfers van de grote bedrijven domineren de beursagenda voor de deze week. De komkommertijd lijkt definitief voorbij.

Met de start van de grote verkiezingsdebatten zal de komende week de nieuwsstroom op politiek vlak weer op gang komen. De lijsttrekkers zullen er niet aan ontkomen uit te leggen hoe zij de economie weer op de rit willen krijgen. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag over het consumentenvertrouwen laten zien dat Nederlanders de crisis nog lang niet te boven zijn.

Ook deze week zijn de halfjaarcijfers van grote bedrijven goede indicatoren hoe de reële economie geraakt wordt door de eurocrisis.

Computerfabrikant Dell trapt morgen de week af met de halfjaarcijfers over 2012. Een dag later volgt concurrent Hewlett-Packard met de cijfers uit het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2011-2012. HP verloor een kwartaal eerder nog 31 procent van de winst, wat toen door analisten nog een meevaller werd genoemd. HP maakte eerder dit jaar kenbaar wereldwijd 27.000 banen te zullen schrappen voor oktober 2014.

Op woensdag publiceert bierbrouwer Heineken zijn cijfers. De biermaker is momenteel bezig met de overname van Asia Pacific Breweries, producent van het in Azië populaire Tiger Beer. Heineken overweegt een hoger bod op het bedrijf, omdat Kindest Place Groups zich met een tegenbod in de bierstrijd heeft gemeld. Heineken biedt nu 32,27 euro per aandeel.

Op donderdag geeft Rabobank inzage in de boeken. De bank kwam in juli negatief in het nieuws toen bekend werd dat medewerkers van Rabobank de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij een schandaal met rentemanipulatie. De bank ontsloeg de medewerkers.

En ook in de door de crisis zo geplaagde bouwsector is er deze week nieuws van de twee grootste spelers in het segment. Bouwbedrijven Heijmans (woensdag) en BAM Groep (donderdag) maken hun halfjaarcijfers openbaar, een belangrijke indicatie voor de staat van de bouwsector. Beide bedrijven moesten in het eerste kwartaal van dit jaar fikse verliezen bekendmaken. Dat geldt overigens sectorbreed: zo steeg in de eerste vier maanden van 2012 het aantal faillissementen in deze sector met 37 procent, in vergelijking met een jaar eerder: 676 bedrijven gingen toen kopje onder. De waarde van de totale bouwproductie zal dit jaar naar verwachting met 3,5 procent afnemen. BAM zag in het eerste kwartaal van 2012 driekwart van de winst verdampen.

Donderdag is het de beurt aan Ahold. Het supermarktconcern had in het eerste kwartaal nog een winst van 416 miljoen euro, 6,3 procent lager dan een jaar eerder. De omzet steeg wel licht. Verwacht wordt dat Ahold in het tweede kwartaal betere cijfers zal presenteren. Bestuursvoorzitter Dick Boer noemde de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal eerder „bemoedigend”.

Ook vrijdag staan er belangrijke cijfers op de rol. Naast de halfjaarscijfers van Vopak en VolkerWessels zal de blik op ABN Amro gericht zijn. Afgelopen week werd de staatsbank ongevraagd onderdeel van de verkiezingsstrijd. Bij de presentatie van haar tienpuntenplan voor de financiële sector liet de Partij van de Arbeid weten dat het de bank voorlopig in handen van de overheid wil houden om zo een divers bankenlandschap te creëren.

In het eerste kwartaal daalde de nettowinst van ABN van 539 naar 454 miljoen euro. Dit was voornamelijk te wijten aan hogere afschrijvingen op leningen. Door de slechte economische situatie namen de voorzieningen die de bank moest nemen op consumentenleningen en vastgoedkredieten toen toe met 62 miljoen euro. ABN waarschuwde al voor een verdere verslechtering in de rest van 2012.

Naast alle halfjaarcijfers staan er tenslotte op Europees niveau een aantal ontmoetingen gepland. De Franse president Hollande ontmoet donderdag de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn om over de schuldencrisis in de eurozone te spreken. De Griekse premier Samaras spreekt eerder met beide regeringsleiders en met Eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker.