Telefoongids gaat door met ongevraagde bezorging

Ongebruikte telefoongidsen. Foto via www.stopdetelefoongids.nl

De Telefoongids is, ondanks het recente protest, vooralsnog niet van plan om te stoppen met het ongevraagd bezorgen van gidsen bij huishoudens.

Volgens de organisatie achter De Telefoongids wordt de papieren editie nog veel gebruikt en is er bovendien een wettelijke verplichting de gids te maken en te verspreiden. Dat meldt persbureau Novum.

Vorige week blies Alexander Klöpping de discussie rond de bezorging van de Telefoongids nieuw leven in met zijn site sterftelefoongidssterf.nl. Hij hekelde het feit dat mensen nog steeds het papierverspillende boekwerk bezorgd krijgen terwijl tegenwoordig telefoonnummers veel gemakkelijker op te zoeken zijn via internet. Verschillende Kamerleden steunden zijn oproep tot een opt-insysteem, waarbij alleen mensen die dat actief aangeven de gids nog krijgen. Het televisieprogramma Kassa besteedde eerder ook al aandacht aan de kwestie.

Volgens De Telefoongids blijkt uit eigen maandelijks onderzoek dat het aantal gebruikers van de papieren editie weliswaar afneemt, maar nog altijd zeker drie miljoen mensen van de gids gebruikmaken. Uit een peiling onder 1450 mensen zou bovendien blijken dat 85 procent de gids wil blijven ontvangen, schrijft Novum.

De verspreiding van de Telefoongids is vastgelegd in de Telecomwet. Daarin staat dat het verplicht is om nummers van bedrijven en particulieren beschikbaar te stellen via print en online media. Er is een wetswijziging nodig om van die verplichting af te kunnen, maar hoewel veel partijen voorstander zijn van opt-in is er nog geen wetswijziging in de maak.