Sprinter Degenkolb prijst zijn ploeg na etappezege in Vuelta

De Duitse sprinter John Degenkolb won de tweede etappe in de Ronde van Spanje. Zijn Nederlandse ploeg Argos-Shimano rekent af met kritiek na de Tour.

Voor de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano is de Ronde van Spanje al na het eerste weekeinde voor een groot deel geslaagd. John Degenkolb, de Duitse sprinter van de ploeg, won gisteren in Pamplona de tweede etappe. Hij versloeg in de massasprint de Australiër Allan Davis (Orica-Greenedge) en de Brit Ben Swift (Sky). De Spanjaard Jonathan Castroviejo, die zaterdag met Movistar de ploegentijdrit won, behoudt de rode leiderstrui.

„Ons doel in deze Vuelta was om minimaal één etappe te winnen”, sprak Degenkolb (23) na zijn eerste zege in een grote wielerronde. Vorig jaar won zijn ploeg ook al een rit met de andere Duitse sprinter, Marcel Kittel. „We hebben nu het minimum al gehaald, dat neemt de druk weg voor ons. De komende zware ritten [vandaag en morgen] wordt het overleven, daarna komen nieuwe kansen om een sprint te winnen.”

De ritzege van Degenkolb komt als geroepen voor Argos-Shimano. De derde Nederlandse ploeg, na Rabobank en Vacansoleil-DCM, kreeg dit jaar een wildcard voor de Tour de France. Manager Iwan Spekenbrink bouwde zijn ploeg geheel rond topsprinter Kittel. Maar door ziekte en een knieblessure viel de kopman al in de eerste week uit en kon de ploeg nauwelijks indruk maken. Spekenbrink kreeg kritiek, ook al omdat hij renners als Degenkolb en het Franse klimmerstalent Alexandre Geniez had thuisgelaten.

Spekenbrink wilde met zijn keuze voorkomen dat zijn jonge toprenners te zwaar zouden worden belast door ze twee drieweekse rondes in één seizoen te laten rijden. Daarom was de wat kwetsbare Kittel kopman in de Tour en werd de meer robuuste Degenkolb gespaard voor de Vuelta, dit jaar op een extreem zwaar parcours. Beiden kregen de beschikking over een sterke ‘sprinttrein’ als steun in de massasprints.

Gisteren speelde de ervaren Koen de Kort een belangrijke rol bij de zege van Degenkolb. Dankzij een uiterste krachtsinspanning van de sterke ex-Raborenner kon de Duitse sprinter in de laatste meters net aanhaken bij Davis en Swift. Op een licht oplopend wegdek maakte Degenkolb het bekwaam af. Zoals de machtsprinter vorig jaar al twee ritten won in het Critérium du Dauphiné, en dit jaar in de Vierdaagse van Duinkerken (twee keer) en de Ronden van Picardië (twee ritten) en Polen.

„Je hebt kracht nodig om onder deze omstandigheden te sprinten”, zei Degenkolb, die beschikt over bovenbenen als boomstammen. „Zo zit ik in elkaar, daar ben ik voor gemaakt. Maar het is voor een sprinter bijna onmogelijk om in z’n eentje te winnen. Wij zijn een van de beste ploegen ter wereld om een sprinter te steunen. Of ik dat nou ben of Marcel Kittel. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van Argos-Shimano.”

Vandaag en morgen zijn de ogen in Spanje gericht op de klassementsrenners, met twee bergritten. De Rabokopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema kenden een goede start met een derde plaats in de ploegentijdrit. Alberto Contador (Saxobank) verloor enkele seconden.