Sociaal leenstelsel alleen eerlijk als tweede studie weer betaalbaar wordt

Het sociale leenstelsel gaat er komen. Vorig jaar was het al een optie op de bezuinigingslijstjes van het kabinet-Rutte en nu wordt het omzetten van de studiefinanciering in een sociale lening ook in veel partijprogramma’s genoemd. Maar hier moet wel wat tegenover staan: de tweede bachelor of master moet weer betaalbaar worden.

Sinds september 2010 moeten studenten die een tweede bachelor- of masteropleiding willen volgen fors meer collegegeld betalen. Wie zijn kennis extra wil verdiepen of verbreden, of wie zich na twintig jaar te hebben gewerkt wil laten omscholen, betaalt zich blauw.

Het enige steekhoudende argument achter het afschaffen van het wettelijke collegegeld voor de tweede opleiding was dat de samenleving opdraait voor een investering die voornamelijk door de student geïncasseerd zou worden. Maar wanneer het sociale leenstelsel wordt ingevoerd, draagt een student zelf grotendeels de financiële verantwoordelijkheid voor de keuze om een tweede studie te volgen. Een student ook nog pakken met een onbetaalbaar collegegeldtarief zou dubbelop zijn en verhindert studenten om in zichzelf, en daarmee in de samenleving, te investeren.