Senator: ‘echte’ verkrachting maakt vrouwen niet zwanger

Heeft een verkrachte vrouw recht op abortus? Deze veelgestelde vraag aan tegenstanders van abortus is een onnodig ethisch dilemma, zei de Republikeinse politicus Todd Akin gisteren tegen een lokale televisiezender in Amerika. Zolang het gaat om een „echte” verkrachting, voorkomt het lichaam van een vrouw namelijk dat ze zwanger raakt.

Akins opmerking zorgde voor ophef in de Verenigde Staten, niet in de laatste plaats omdat het huidige lid van het Huis van Afgevaardigden wil promoveren naar de Senaat. Volgens peilingen is de Senaatszetel waar hij op aast een van de weinige die bij de verkiezingen op 6 november terug valt te winnen op de Democraten. De Republikeinen zouden dan de meerderheid kunnen krijgen.

De verkiezingscampagne van de 65-jarige Akin – die door zijn gezin wordt gerund, aldus de Washingtonse website Politico – wordt dan ook met argusogen gevolgd door Democraten én Republikeinen.

Veel conservatieve kiezers zijn tegen abortus. Maar met deze en eerdere onhandige uitlatingen schrikt Akin gematigde stemmers af, vreest zijn partij. Het campagneteam van presidentskandidaat Mitt Romney zou bezorgde telefoontjes hebben gekregen van partijprominenten.

Zijn rivaal voor de Senaatszetel, de Democraat Claire McCaskill, noemde de analyse van Akin, die in het Huis van Afgevaardigden lid is van de Wetenschapscommissie „beledigend”. „Niet te geloven dat iemand zo onwetend kan zijn over het emotionele en lichamelijke trauma van een verkrachting”, schreef ze.

Na de ophef trok Akin zijn woorden in. „Het is duidelijk dat ik me versprak in dit interview. Het geeft niet de oprechte empathie weer die ik voel voor de duizenden vrouwen die worden verkracht en misbruikt per jaar .” Maar hij herhaalde dat hij abortus wil verbieden, ook als een vrouw tóch zwanger blijkt na een verkrachting: „Ik geloof heilig in de bescherming van al het leven en ik denk niet dat het schaden van nog een onschuldig slachtoffer de juiste oplossing is.”