Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Schippers wil ingrijpen in ouderenzorg wegens stijgende kosten

Om de groei van de zorgkosten te beteugelen moet dringend worden ingegrepen in de ouderenzorg. “De ouderenzorg is hier drie keer zo duur als in Duitsland en twee keer zo duur als in Frankrijk”, zegt demissionair minister van Volksgezondheid en tweede op de lijst van de VVD Edith Schippers vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Foto HH / Peter Hilz

Om de groei van de zorgkosten te beteugelen moet dringend worden ingegrepen in de ouderenzorg. “De ouderenzorg is hier drie keer zo duur als in Duitsland en twee keer zo duur als in Frankrijk”, zegt demissionair minister van Volksgezondheid en tweede op de lijst van de VVD Edith Schippers vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Het roer moet volgens haar rigoureus om. “Iedereen die erin werkt doet zijn stinkende best, maar tegelijk klaagt iedereen over de kwaliteit.” De zorg moet volgens haar niet meer in grote instellingen worden verleend, maar bij mensen thuis en in de buurt.

Schippers richt haar pijlen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, een verplichte collectieve zorgverzekering. “Die was bedoeld voor onverzekerbare uitgaven en daar moeten we ook naar terug.” Het geld uit de AWBZ wordt onder meer ingezet voor de thuiszorg.

De SP en de PVV willen juist investeren in de ouderenzorg, maar dat is volgens Schippers niet realistisch. “Er zitten grenzen aan wat mensen voor zorg kunnen en willen blijven betalen. We moeten echt de groei matigen.” Ze wijst erop dat een kwart van het loon al op gaat aan zorg. Veel mensen zouden zich dat niet beseffen.

Als niet wordt ingegrepen, zouden de kosten voor de AWBZ de komende decennia verdubbelen. Dan blijft minder geld over voor zaken als kleren en vakantie, maar uiteindelijk zou ook het onderwijs en de infrastructuur hier onder lijden. Dat zou het Nederlandse concurrentievermogen weer aantasten.