Romney stijgt licht door Ryan-effect, maar loopt ook meer risico

THE VILLAGES, FL - AUGUST 18: Republican Vice Presidential candidate, U.S. Rep. Paul Ryan (R-WI) (C) greets supporters during the Victory Rally in Florida at Town Square, Lake Sumter Landing on August 18, 2012 in The Villages, Florida. Ryan spoke about his family's reliance on Medicare. Gerardo Mora/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
THE VILLAGES, FL - AUGUST 18: Republican Vice Presidential candidate, U.S. Rep. Paul Ryan (R-WI) (C) greets supporters during the Victory Rally in Florida at Town Square, Lake Sumter Landing on August 18, 2012 in The Villages, Florida. Ryan spoke about his family's reliance on Medicare. Gerardo Mora/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Sinds presidentskandidaat Mitt Romney bezuinigingsfanaticus Paul Ryan vorige week presenteerde als zijn running mate is er sprake van een Ryan-effect, maar dat is niet zonder risico.

De 42-jarige Ryan is geliefd bij Republikeinen die willen dat de overheid veel minder geld uitgeeft. Na de selectie van de vicepresidentskandidaat steeg Romney in de meeste peilingen een tot twee procent. Net genoeg om Obama onder de 50 procent te drukken.

Maar hij bleek ook een gemakkelijk doelwit voor het Obama-team.

Het Congreslid uit Wisconsin heeft zijn bezuinigingsplannen gedetailleerd op schrift gesteld in het document ‘The Path to Prosperity’, ook bekend als de Ryan-begroting. Dat beperkt de ruimte van Romney om zijn boodschap aan te passen aan het sentiment onder de kiezers.

De Democraten waren al voor de selectie van de vicepresidentskandidaat begonnen aan een campagne om Romney vast te pinnen op de ingrijpende bezuinigingen in de Ryan -begroting. Vooral Ryans hervorming van Medicare – naast het leger een van de grootste kostenposten van de Amerikaanse regering – was een doelwit voor het team van Obama. Meer dan een op de zeven Amerikanen maakt gebruik van Medicare, waardoor het veel kiezers raakt.

De teams Obama-Biden en Romney-Ryan toerden deze week met bussen door verschillende staten en spraken met kiezers over Medicare. De campagneteams beschuldigden elkaar ervan te willen bezuinigen over de ruggen van zieke senioren.

„Mijn hervormingen halen geen cent af van uw Medicare”, zei Obama.

Hij viel Romney aan op Ryans voorstel om Medicare op te heffen en te vervangen met een subsidie voor ouderen om een privéverzekering af te sluiten. Met deze ‘tegoedbonnen’ zijn de huidige ontvangers van Medicare per jaar 6.400 dollar meer kwijt aan zorgkosten, aldus Obama.

Romney weigerde het Medicare-voorstel van Ryan af te wijzen, maar zei wel dat hij zijn „eigen begroting” zal volgen als ze samen naar het Witte Huis gaan.

Het is nog maar de vraag of Ryan zich gematigder gaat uitlaten. Woensdag zei hij in een toespraak bij zijn vroegere universiteit in Ohio dat hij klaar is voor discussie over Medicare. „Dit debat willen we. Dit debat hebben we nodig. En dit debat zullen we winnen.”

Eén theorie is dat Obama opzettelijk heeft geholpen om Ryan een rijzende ster te maken in de Republikeinse partij. Drie jaar geleden zette Obama het toen nog vrij onbekende Congreslid in de schijnwerpers door hem te prijzen in een toespraak. Hij noemde Ryan een politicus met ideeën. Ryans alternatieve begroting strookte niet per se met zijn opvattingen, zei Obama, maar gaf aanleiding tot een inhoudelijk debat.

Eenmaal op een voetstuk, werd de Ryan-begroting aan flarden geschoten door Obama en zijn team.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Obama deze uitkomst al jaren geleden voorzag en er zelfs op hoopte. De toevoeging van Paul Ryan tot de presidentscampagne geeft de Democraten een duidelijk plan om tegen te ageren, wat lastig was bij de ideologisch ongrijpbare Romney. Maar in de nek-aan-nek-race die de verkiezingen dit jaar beloven te worden is de uitkomst onzeker.Winnen de Democraten, dan kan de Ryan-begroting door de papierversnipperaar, afgekeurd door de kiezer. Maar als het team Romney-Ryan zegeviert, dan hebben ze de goedkeuring gekregen om het sociale vangnet van de Verenigde Staten drastisch te beperken.