Ritzege voor Nederlandse ploeg in Vuelta

German cyclist John Degenkolb of Argentina's team Argos-Shimano celebrates as he crosses the finish line of the second stage of the Tour of Spain in Viana on August 19, 2012. Degenkolb won the 181-kilometre ride from the northern city Pamplona by a hair's breadth in packed sprint for the finish in Viana, his first victory in a major tour. AFP PHOTO/ JOSE JORDAN
German cyclist John Degenkolb of Argentina's team Argos-Shimano celebrates as he crosses the finish line of the second stage of the Tour of Spain in Viana on August 19, 2012. Degenkolb won the 181-kilometre ride from the northern city Pamplona by a hair's breadth in packed sprint for the finish in Viana, his first victory in a major tour. AFP PHOTO/ JOSE JORDAN AFP

In de tweede etappe won de Duitse renner John Degenkolb van Argos-Shimano de massasprint.

ROTTERDAM. John Degenkolb heeft gisteren de tweede etappe gewonnen in de Ronde van Spanje. De Duitse renner van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano klopte na de 181 kilometer lange etappe van Pamplona naar Viana in de massasprint de Australiër Allan Davis (Orica-Greenedge) op de streep. De Spanjaard Jonathan Castroviejo, die zaterdag met Movistar de ploegentijdrit won, behoudt de rode leiderstrui.

In de nagenoeg vlakke etappe reden de Rus Mikhail Ignatiev en de Spanjaarden Javier Aramendia en Javier Chacon lange tijd op kop. Maar de sprinters in het peloton, voor wie in de loodzware Vuelta met liefst tien aankomsten bergop niet al te veel eer te behalen is, lieten zich hun eerste kans om het tot een massasprint te laten komen niet afnemen. De drie koplopers in de koers werden ruim voor de finish ingerekend.

Davis leek in de sprint de beste papieren te hebben, maar zag Degenkolb met een sterk eindschot de etappe winnen. Voor de 23-jarige Duitser is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. De Brit Ben Swift eindigde als derde, net voor de Italiaan Elia Viviani.

In het algemeen klassement houdt koploper Castroviejo zijn ploeggenoten Nairo Quintana, Javier Moreno, Alejandro Valverde én Juan José Cobo, de winnaar van de Vuelta van vorig jaar, net achter zich. Dennis van Winden (Rabobank) is op de zevende plaats de beste Nederlander.

In de ploegentijdrit had Movistar zaterdag in de straten van Pamplona 18.51 minuten nodig om het 16,2 kilometer lange parcours af te leggen. Rabobank leek lange tijd de ploegentijdrit te gaan winnen, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de derde plaats. Dankzij een uitstekend tweede deel van de tijdrit kwamen de Raborenners tot een tijd van 19.01 minuten. De andere ploegen beten zich daar één voor één op stuk. Raborenner Lars Boom, die zijn wiel als eerste over de streep had gedrukt, begon al voorzichtig aan de leiderstrui te denken. Totdat het later gestarte Movistar alsnog onder de tijd van de Raboploeg dook. NOVUM