Proefvlucht eerste JSF

Een Joint Strike Fighter (JSF) die voor Nederland bestemd is, heeft in Texas zijn eerste proefvlucht afgerond. Dat bevestigt het ministerie van Defensie.

Nederland heeft twee Joint Strike Fighters besteld waarmee het wil deelnemen aan de testfase van het nieuwe jachtvliegtuig. De twee toestellen samen kosten 295 miljoen euro. De proefvluchten met het eerste toestel zijn uitgevoerd door de fabrikant, het vliegtuig is nog niet overgedragen aan Nederland.

Nederland had de JSF op het oog als vervanging van het huidige jachtvliegtuig, de F16, maar de aankoop van meer toestellen is onzeker geworden. Vlak voor het reces heeft de Kamer zich uitgesproken tegen de aankoop en deelname aan het ontwikkelingsproces. Deelname aan de JSF is omstreden geraakt toen de kosten van het toestel steeds hoger uitvielen. Een besluit over deelname zal vermoedelijk door een nieuw kabinet worden genomen.