Piratenpartij lekt ruim achthonderd e-mailadressen leden

Een persconferentie van de partij afgelopen juni. Tweede van links is lijsttrekker Dirk Poot. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De Piratenpartij, één van de nieuwe partijen die meedoet aan de verkiezingen en zich inzet voor privacy en burgerrechten in het digitale tijdperk, heeft honderden e-mailadressen van leden gelekt. Volgens lijsttrekker Dirk Poot gaat het om 843 adressen.

In een handmatig verstuurde e-mail werden de adressen door een medewerker per ongeluk in het CC-veld in plaats van BCC-veld geplaatst. Daardoor konden alle ontvangers van de e-mail alle adressen bekijken. Dirk Poot:

“Het is heel dom en slordig. Het is een menselijke fout en we kunnen het helaas niet terugdraaien. Het is ontzettend pijnlijk dat het juist bij ons is misgegaan en het toont maar weer aan hoe makkelijk dit soort fouten gemaakt kunnen worden.”

‘Openheid belangrijker dan negatieve publiciteit

De Piratenpartij maakte vanochtend in een blogpost zelf melding van de fout. Openheid is volgens de partij belangrijker dat eventuele negatieve publiciteit.

“Dit is een menselijke fout die lijnrecht tegen onze eigen principes van dataveiligheid in gaat. Dit hoort nergens te gebeuren en zeker bij de Piratenpartij niet. Vanzelfsprekend is het melden van een datalek een risico voor de publiciteit van de partij maar dat is hier van ondergeschikt belang. Wij willen hier zelf openheid bieden.”

Volgens Poot wordt er contact opgenomen met het College bescherming persoonsgegevens om te kijken of het lekken van de e-mailadressen daar moet worden gemeld. De Piratenpartij wil na de verkiezingen alle leden een mail-alias aanbieden, waarmee de daadwerkelijke adressen worden geanonimiseerd.

Of de fout ook daadwerkelijk schadelijk is voor de campagne van de Piratenpartij betwijfelt Poot.

“Ik ben er door de media nu in ieder geval al vaker over gebeld dat over het persbericht dat we gisteren over Assange hebben gestuurd. Maar het is natuurlijk heel stom dat het is gebeurd.”