Opnieuw twee Rotterdammers opgepakt voor rellen Stadhuisplein

Door rellen rond het Stadhuisplein in Rotterdam eind juli sneuvelden ruiten van winkels. Hier het nabijgelegen filiaal van Hugo Boss. Foto NRC / Walter Herfst

De politie heeft vandaag opnieuw Rotterdammers aangehouden voor de rellen die eind vorige maand in de stad plaatsvonden.

Een 20-jarige man werd in zijn woning aangehouden en een 24-jarige man meldde zich omdat hij een foto van zichzelf op internet had zien staan, meldt de politie vanmiddag tegenover persbureau Novum. De politie heeft vandaag foto’s van vier nieuwe verdachten online gezet in de hoop dat de foto’s tips opleveren.

De jongste arrestant was een dag na de rellen al opgepakt op verdenking van ‘diefstal in tijden van oproer’, maar werd een paar dagen later door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Op nieuw beeldmateriaal zagen rechercheurs echter dat de man zich vermoedelijk ook schuldig heeft gemaakt aan een beroving. Daarvoor is hij maandag opgepakt.

De politie moest destijds meerdere charges uitvoeren om de relschoppers in toom te krijgen. Ook een feest in de Baja Beach Club dreigde na meerdere vechtpartijen uit de hand te lopen. Om verdere escalatie te voorkomen, werden vijftien vechtersbazen op gezag van de politie ‘s nachts uit de discotheek verwijderd. Tientallen relschoppers voegden zich bij de groep, die volgens de politie “zichtbaar onder invloed van alcohol en drugs” was. De inzet van twee politiehonden “had nauwelijks invloed op hun gedrag”.

Inmiddels zijn in totaal acht verdachten opgepakt voor de rellen op het Stadhuisplein in de nacht van 25 op 26 juli, die ontstonden nadat de Baja Beach Club vijftien ruziënde bezoekers op straat had gezet. Drie van hen zijn veroordeeld tot celstraffen van tien weken tot zes maanden, waarvan een deel voorwaardelijk.