Op de bank bij Vitesse, nu miljonair

Alexander Büttner
Alexander Büttner Foto Dijkstra

Linksbacks zijn zo schaars dat een onbekende vleugelverdediger in één klap miljonair kan worden. Neem de 23-jarige Alexander Büttner. Hij was uitgerangeerd bij Vitesse, maar stapt tot ieders verrassing over naar Manchester United. Over zijn financiële toekomst hoeft hij zich geen zorgen meer te maken.

Büttner, die de afgelopen jaren 107 wedstrijden in de Nederlandse eredivisie speelde, geldt niet als een topspeler. Büttner kwam in aanloop naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne even in beeld toen de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk hem opnam in de voorselectie van Oranje. Büttner verloor de concurrentiestrijd van de jonge PSV’er Jetro Willems.

De linksbenige verdediger raakte zelfs bij zijn club Vitesse op een zijspoor. De leiding van de Arnhemse voetbalclub, die als een handelshuis van spelers fungeert, gaf de voorkeur aan Chelsea-huurling Patrick van Aanholt. Deze linksback zou in de toekomst veel geld moeten opleveren. Büttner stond in de belangstelling van Engelse clubs als QPR en Southampton, maar een transfer ketste af. Hij gaf Vitesse daarvan de schuld, maar verloor een arbitragezaak om zijn contract te ontbinden.

Elf dagen voor het sluiten van de transfermarkt verschaft Manchester United duidelijkheid: Büttner kan een vijfjarig contract ondertekenen als hij vandaag door de medische keuring komt. Büttner heeft zijn transfer indirect te danken aan zijn nieuwe Nederlandse ploeggenoot Robin van Persie. United moest ruim dertig miljoen euro betalen voor Van Persie en had weinig meer over voor een linksback.

Van relatief onbekende linksback tot miljonair bij een internationale topclub; Büttner is niet de eerste Nederlander die het overkomt. Spelers als Winston Bogarde (Barcelona en Chelsea), Boudewijn Zenden (Barcelona en Chelsea), Giovanni van Bronckhorst (Arsenal en Barcelona), Royston Drenthe (Real Madrid) en Urby Emanuelson (AC Milan) gingen hem voor.