Nederlandse consumenten blijven somber gestemd

Nederlandse consumenten waren in augustus net zo somber als in juli. De indicator voor het consumentenvertrouwen bleef op -32 staan. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Afgelopen juni dook het index-cijfer voor consumentenvertrouwen naar -40, het laagste niveau in negen jaar. Het CBS stipt aan dat -32 ook nog erg laag is. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar staat op -8.

Leaseauto’s doen investeringen groeien

Het CBS meldt vandaag ook dat de investeringen van Nederlandse bedrijven in juni voor het eerst in vijf maanden weer gestegen. Bedrijven investeerden die maand drie procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De groei werd veroorzaakt door de uitzonderlijk hoge investeringen in personenauto’s als gevolg van de aanscherping van belastingwetgeving.

Sinds 1 juli geldt een hogere bpm op de aanschaf van nieuwe auto’s. Ook is de bijtellingsregeling voor leaseauto’s aangescherpt. Veel bedrijven en ondernemers kochten voor die datum daarom nog snel een nieuwe (lease)auto.

Volgens het CBS is het investeringsklimaat voor bedrijven in juni niet verbeterd. Dat wordt vooral bepaald door economische factoren zoals het consumentenvertrouwen en de groeiverwachtingen van de industrie.