Na drie ijsvrije maanden weer volop aan de bak

Aanvaller Hagemeijer in tenue van de Destil Trappers Tilburg
Aanvaller Hagemeijer in tenue van de Destil Trappers Tilburg

Naam: Diederick Hagemeijer

Leeftijd: 23 jaar

Sport: IJshockey

Prestaties: Aanvaller bij het nationaal elftal en bij de Destil Trappers Tilburg. Werd vorig seizoen verkozen tot meest waardevolle Nederlandse speler in de eredivisie.

De mussen vallen van het dak, maar jullie staan alweer op het ijs. Hoe zit dat precies?

„We zijn vorige week begonnen met onze eerste trainingen met het Nederlands team, in Dordrecht. Dat is zo’n beetje de enige plek waar in de zomer ijs ligt. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik zo vroeg in het seizoen op de ijzers sta. Maar komend weekend staat de Amsterdam Icehockey Cup al op het programma en moeten we dus fit zijn. Na drie ijsvrije maanden was het wel even wennen. Ik heb veel geskeelerd en gefietst, maar wat je mist is die typische ijsconditie. In een wedstrijd sta je veertig seconden op het veld en rust je weer twee minuten. Je maakt toch bepaalde bewegingen die je buiten het ijs nauwelijks kunt simuleren.”

Wat kunnen we verwachten bij de Amsterdam Icehockey Cup?

„Het is een nieuw toernooi, in de eveneens nieuwe Ziggo Dome. Naast onze nationale selectie doen er nog vijf andere teams mee: Canada, Kölner Haie, Krefeld Pinguine en de all starteams van de Detroit Red Wings en Nederland. Het wordt pittig voor ons. Wij zijn net aan de voorbereiding begonnen. Maar de Duitse teams, waarvoor de competitie al bijna gaat beginnen, staan al een maand langer op het ijs. Het is afwachten. Ik vind het alleen al gaaf dat we in zo’n groot stadion spelen. Voor zoveel mensen. Dat wordt genieten.”

Hoe staat het Nederlandse team er internationaal voor?

„Vorig jaar wonnen we brons op het wereldkampioenschap in de 1B-divisie. Inmiddels zijn de landen opnieuw gerangschikt. We zijn nu twee divisies onder de absolute toplanden, zoals de Verenigde Staten en Canada, ingedeeld. In november spelen we in Boedapest tegen onder meer Hongarije en Litouwen op het pre-olympische kwalificatietoernooi voor de Winterspelen van 2014. We zouden dan drie van die toernooien moeten doorkomen om ons te kwalificeren. Steeds tegen sterkere tegenstanders. Het is niet reëel om te denken dat we naar Sotsji gaan. De basis is niet breed genoeg, fulltime ijshockeyen is in ons team voor slechts enkele spelers weggelegd. Als we in Boedapest een ronde verder komen, is dat al een bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Vorig seizoen won je de prijs voor meest waardevolle speler in de eredivisie. Is het niet tijd voor een stap hoger?

„Ik was zeer vereerd met de Frans Henrichs Bokaal. Zeker omdat het een verkiezing was onder spelers en coaches. Maar weet je, op mijn achttiende ben ik naar Nebraska gegaan. Ik speelde daar twee jaar in de USHL, de topcompetitie voor Amerikaanse jeugd. Ik ben hier teruggekomen om te studeren. De kans om een goede boterham te verdienen is daar zo klein dat ik een goede opleiding belangrijker vond. Ik studeer nu sport, economie en communicatie aan de Johan Cruyff University. Volgend jaar studeer ik af. Misschien zet ik nog een stap in het diepe op het gebied van ijshockey.”