Kortkolom buitenland

Autobommen in Libië ‘werk Gaddafi-aanhang’

Tripoli. In de Libische hoofdstad Tripoli zijn gisteren drie autobommen afgegaan in de buurt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere overheidsgebouwen. Twee mensen werden gedood. De autoriteiten pakten 32 mensen op in verband met de aanslagen. Ze schreven die toe aan aanhangers van de voormalige Libische leider Moammar Gaddafi. Het zou voor het eerst zijn dat Gaddafi-getrouwen zulke aanslagen plegen. (Reuters, AP)

Poolse en Russische kerk zoeken vergeving

Warschau. Polen en Rusland moeten elkaar vergiffenis schenken voor fouten uit het verleden. Dat vragen patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk en aartsbisschop Jozef Michalik van de katholieke kerk in Polen in een document dat vrijdag door hen is ondertekend. De kerkleiders herinneren aan „de openlijke vijandigheid” tussen beide landen en pleiten voor „broederlijke dialoog”. Commentatoren vergelijken het document met de brief die de Poolse bisschoppen in 1965 stuurden aan de Duitse kerken waarin ze vergiffenis gaven en vroegen. (AP)

Zeker acht doden bij geweld op Kaukasus

Moskou. Een zelfmoordaanslag in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië heeft gisteren het leven geëist van minstens zeven politieagenten. Een man blies zichzelf op bij een begrafenis van een politieagent die de dag ervoor was neergeschoten. De autoriteiten hielden radicaal-islamitische rebellen verantwoordelijk voor de aanslagen. In de nabije regio Dagestan openden gemaskerde mannen zaterdag het vuur in een shi’itische moskee, waarbij een dode en acht gewonden vielen. Shi’ieten vormen een minderheid onder de moslims in de noordelijke Kaukasus. (AP, Reuters)

Rouw om bloedbad door politie Z-Afrika

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een week van nationale rouw afgekondigd na het bloedbad bij de Marikana-platinamijn van vorige week. 34 stakende mijnwerkers kwamen donderdag om het leven toen de politie „uit zelfverdediging” besloot met scherp te schieten. Eerder hadden de mijnwerkers al tien mensen, onder wie twee agenten, gedood. De week staat daarom in het teken van het streven naar een samenleving „zonder misdaad en geweld”, zei Zuma gisteren. In Zuid-Afrika is geschokt gereageerd op het incident. (NRC)

Pakistaans meisje opgepakt om blasfemie

Islamabad. De Pakistaanse politie heeft een geestelijk gehandicapt meisje van elf of twaalf jaar in de hoofdstad Islamabad aangehouden op verdenking van blasfemie. Het christelijke meisje Rimsha, dat lijdt aan het syndroom van Down, zou hebben rondgelopen met verbrande pagina’s met verzen uit de Koran en andere religieuze boeken. Blasfemie kan tot de doodstraf leiden. Familieleden en christenen in haar buurt zijn intussen gevlucht. (AFP, AP)

Zakaria vergeven

new york. Het Amerikaanse weekblad Time en CNN hebben de schorsing opgeheven van de bekende journalist Fareed Zakaria, die ze eerder deze maand op non-actief hadden gesteld vanwege plagiaat in een column over wapenbezit. Zakaria bood meteen zijn excuus aan voor wat hij zelf een „vreselijk fout” noemde, maar wat Time nu omschrijft als „een geïsoleerd incident” en „een onbedoelde fout”. Zakaria nam in zijn stuk een alinea uit The New Yorker vrijwel letterlijk over. Hij hervat zijn column in Time van 7 september , zijn tv-programma GPS is vanaf komende zondag weer te zien. (Reuters)