Kies Kort

Hij moet íéts. Want tot nu toe lukt het Geert Wilders niet het middelpunt van deze campagne te worden. Dus wat hij nooit wilde, in rechtstreeks debat gaan met D66-leider Alexander Pechtold, gaat nu toch gebeuren. Op zaterdag 1 september bij Nieuwsuur. „Na zeven jaar durft-ie het”, zei Pechtold dit weekend bij Lowlands.

Wie zegt dat je in Nederland campagne moet voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen? Eelco Keij, die voor D66 op de lijst staat en in de VS woont, heeft al twee stagiairs aangenomen om zijn campagneteam (25 vrijwilligers) aan te sturen. Volgende week doet de campagnetoer Miami aan, de dag daarna volgt een fundraiser in Washington DC.

Het is te prijzen dat ze het zelf melden: de Piratenpartij heeft door een „menselijke fout” de mailadressen van een grote groep leden („piraten”, zoals ze zelf zeggen) openbaar gemaakt. Wat niet echt in lijn is met het belangrijkste thema van de partij: privacy van burgers in de informatiesamenleving. De menselijke fout: in een groepsmail alle geadresseerden tonen.

Wordt het een moderne campagne, via de sociale media? Misschien. De SP vertrouwt niettemin op een ouderwets middel. De partij gaat drie miljoen verkiezingsfolders door brievenbussen steken. En de SP’ers hádden de afgelopen maanden al een kwart miljoen kranten en een half miljoen folders uitgedeeld.

54!

Er was eens een tijd (nog maar 25 jaar geleden) dat de grootste partij 54 zetels in de Kamer haalde: het CDA in 1986. Het vormde moeiteloos een coalitie met de VVD: 27 zetels. En de oppositie? De PvdA had 52 zetels. Het CDA prolongeerde zijn zetelaantal in 1989: weer 54. Dit record is sindsdien niet meer in zicht geweest, voor geen enkele partij.