Kamer tegen ongevraagde verspreiding Telefoongids

Twee jonge vrouwen bezorgen De Telefoongids in Utrechts. Foto Hollandse Hoogte / Rob Huibers

De Telefoongids moet niet meer ongevraagd huis-aan-huis in de brievenbus worden gegooid. Dat vindt een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, SP, D66 GroenLinks en ChristenUnie, meldt de NOS.

De partijen willen de Telecomwet aanpassen. Die wet verplicht nu nog de gids te verspreiden.

De aanleiding voor het nieuwe inzicht is een actie van technologiejournalist Alexander Klöpping. Hij zette onlangs de website sterftelefoongidssterf.nl op, die doorverwijst naar een opzegformulier.

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping Heb een handige URL voor u geregistreerd als u de het dodenbomenmonster dat de Telefoongids heet niet meer wilt sterftelefoongidssterf.nl

Opt-insysteem in plaats van huis-aan-huis verspreiding

Het is volgens Klöpping niet meer van deze tijd dat De Telefoongids ongevraagd wordt bezorgd. De meeste mensen zoeken telefoonnummers volgens hem tegenwoordig op internet op. Hij pleit voor een opt-insysteem, waarbij mensen moeten aangeven de gids juist wel te willen ontvangen in plaats van andersom.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn ongetwijfeld nog veel mensen die de gids graag gebruiken — of het nou is om daarmee het beeldscherm van de computer op te hogen, of om daadwerkelijk telefoonnummers op te zoeken. Die mensen moeten dat zeker kunnen blijven doen. Stuur ze een gids nadat ze u gebeld hebben, een smsje gestuurd hebben of een kaartje ingestuurd hebben. Maar stuurt u alstublieft niet meer ongevraagd de gids naar miljoenen Nederlanders die inmiddels internet en smartphones gebruiken. Hij gaat namelijk bij veel Nederlanders linea recta de papierbak in, die kilo’s wegende reclamefolder van u. - Klöpping in een brief aan de directeur van De Telefoongids

De Telefoongids sommeerde Klöpping vorige week zijn site offline te halen. De site zou ‘ernstig afbreuk’ doen aan het woordmerk van de gids. Klöpping heeft aangeboden zijn website offline te halen als De Telefoongids ‘stopt met het ongevraagd spammen van de rest van Nederland’.