Japanners hijsen vlag op door China opgeëist eiland

Japanse activisten zijn gisterochtend bij een door China opgeëiste eilandengroep naar wal gezwommen en hebben op een eiland Japanse vlaggen gehesen.

Rotterdam. De kustwacht van de Japanse zuidelijke prefectuur Okinawa meldt dat ongeveer tien activisten zonder toestemming zijn geland op Uotsuri, deel van een kleine archipel die in Japan bekendstaat als Senkaku en in China als Diaoyu. De onbewoonde eilanden zijn omgeven door rijke visgebieden. Japan heeft er zeggenschap over, maar de eilanden worden ook opgeëist door China en Taiwan.

De actie van gisteren was eerder al aangekondigd en stuitte op protest van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. „Elke eenzijdige actie die door Japan op de eilanden wordt ondernomen is illegaal en ongeldig”, liet het ministerie zaterdag al weten. Ook gingen na de actie in enkele Chinese steden mensen de straat op. Eerder deze week reisden veertien Chinezen per boot af naar de eilanden om naar de kust te zwemmen. De Japanse autoriteiten hielden hen woensdag aan omdat ze zonder toestemming aan land waren gekomen. Japan probeerde het incident stil te houden door hen vrijdag snel uit te zetten.

Activisten uit beide landen hebben meer plannen om de eilanden te bezoeken. De kans is groot dat de territoriale spanningen hierdoor verder oplopen. Degenen die gisteren op Uotsuri landden zijn leden van een groep ultraconservatieve parlementariërs en lokale politici. Novum