Insiderspanel: VVD begint laat met campagne. Strategisch verstandig?

De VVD begint met de campagne tijdens het partijcongres op 25 augustus. Dat is later dan de andere partijen. Is dat een strategisch verstandige keuze van de VVD? We vragen het aan ons panel van politieke insiders.

Een pool van 46 politieke insiders krijgt tweewekelijks vragen over de campagne. Bovenstaande vraag is door 36 van hen beantwoord.

“De laatste indrukken blijven het beste hangen tot in het stemlokaal” - Oud-politicus uit confessionele hoek

“Een groot risico is het ‘waar is Mark’-effect. Dat kan zich zomaar tegen de VVD keren: ‘premier/VVD onzichtbaar’, ‘Rutte duikt’” - Oud-lijsttrekker

“De VVD kans straks het toneel betreden als het gekrakeel op zijn hoogst is en dan vanuit relatieve rust en autonomie het eigen geluid laten klinken” - Oud-Kamerlid van linkerzijde

“Hoe korter je campagne voert, hoe minder momenten om schade op te lopen of fouten te maken” - Voormalig politiek assistent

“De VVD denkt dat de premierbonus al binnen is. Rutte is maar kort premier geweest en die bonus krijg je sowieso niet automatisch meer. Je moet er wel wat voor doen!” - Oud-minister onder Balkenende

De 46 insiders van NRC Handelsblad

Kees Aarts (politicologie, Universiteit Twente), Ed Anker (ChristenUnie, oud-Kamerlid), Hans Anker (PvdA, voormalig campagnestrateeg), Marcel Boogers (bestuurskunde, Universiteit van Tilburg), Lans Bovenberg (CDA-ideoloog, econoom), Laurens Jan Brinkhorst (D66, oud-minister ), Erik van Bruggen (PvdA, oud-campagneleider), Clemens Cornielje (VVD, oud-Kamerlid en commissaris van de koningin), Remco Dolstra (ex-woordvoerder PvdA, nu ambtenaar), Jan Driessen (VVD, lid campagneteam 2006 en 2007), Lars Duursma (directeur debatcentrum Debatrix), Sherlo Esajas (oud-persvoorlichter PvdA), Meindert Fennema (politicologie, Universiteit van Amsterdam), Léon Frissen (CDA, oud-commissaris van de koningin), Arda Gerkens (SP, oud-Kamerlid), Jeroen de Graaf (CDA, oud-politiek adviseur), Fleur Gräper-van Koolwijk (D66, voormalig hoofd communicatie), Herman Heinsbroek (LPF, ex-minister), Mat Herben (LPF, oud-lijsttrekker), Joop van Holsteyn (politicologie, Universiteit Leiden), Frits Huffnagel (VVD, oud-wethouder), Ab Klink (CDA, voormalig minister), Ruud Koole (PvdA, oud-voorzitter, Universiteit Leiden), Huib Pellikaan (politicologie, Universiteit Leiden), Rick van der Ploeg (PvdA, oud-staatssecretaris), Meüs van der Poel (CDA, oud-campagneleider), Philip van Praag (politicologie, Universiteit van Amsterdam), Sjirk Kuijper (ChristenUnie, oud-voorlichter), Menno van der Land (D66, voormalig adviseur Pechtold), Tom van der Lee (GroenLinks, ex- voorlichter), Robin Linschoten (VVD, ex-staatssecretaris), Ed Nijpels (VVD, oud-minister, oud-commissaris van de koningin), André Rouvoet (ChristenUnie, oud-vicepremier en oud-lijsttrekker), Paul Rosenmöller (GroenLinks, oud-lijsttrekker), Rinus van Schendelen (politicologie, Erasmus Universiteit), Wouke van Scherrenburg (oud-parlementair journalist), Nico Schraag (mediatrainer Mark Rutte), Barry Smit (SP, oud-voorlichter), Winnie Sorgdrager (D66, ex-minister), Geert Tomlow (PVV, oud-kandidaat Kamerlid), Evelien Tonkens (GroenLinks, oud-Kamerlid), Rita Verdonk (TON, VVD, voormalig minister), Willem Vermeend (PvdA, voormalig minister), Gerrit Voerman (rechten, Rijksuniversiteit Groningen), Jack de Vries (CDA, oud-campagneleider en oud-staatssecretaris), Bas van der Vlies (SGP, oud-lijsttrekker).