Herziening moordzaak gevraagd

Twee broers uit Bonaire die eerder op de Antillen onherroepelijk zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij een dubbele moord in 2005, zijn volgens hun advocaat Geert-Jan Knoops het slachtoffer van een gerechtelijke dwaling.

Het gerechtshof op Bonaire buigt zich vrijdag over een herzieningsverzoek in de zaak van de mannen die tot 24 en 8 jaar zijn veroordeeld. Volgens Knoops heeft onderzoek van de Nederlandse rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman cruciale ontlastende informatie opgeleverd.

De mannen werden onder andere schuldig bevonden omdat een andere veroordeelde man zei dat ze bij het plegen van de moord aanwezig waren. „Uit nieuw forensisch-technisch onderzoek is gebleken dat een van de verdachte mannen op het tijdstip van de moord thuis op zijn computer werkte”, aldus Knoops. De andere verdachte kan volgens telecom-informatie niet op de plaats van het delict zijn geweest.

Volgens het Antilliaanse Openbaar Ministerie heeft het nieuwe onderzoek naar de moord „geen substantieel novum” opgeleverd waardoor een nieuwe behandeling nodig zou zijn. Justitie zal zich evenwel niet verzetten tegen een nieuw onderzoek door de politie.

Drie jaar geleden onderzocht een speciale commissie van drie deskundigen de zogeheten Spelonkzaak. Zij oordeelden dat er geen reden was voor een herziening van de zaak.