‘Geen handhaving op woonwagenkampen 40 gemeenten’

In zo’n veertig gemeenten durven toezichthouders, ambtenaren of hulpverleners zich nauwelijks te vertonen op een of meerdere woonwagenkampen. Ze zijn bang voor de felle reacties van sommige bewoners, concludeert de Volkskrant vandaag uit een rondgang langs deskundigen.

De probleembewoners zouden hierdoor vrij spel hebben. Een zogenoemde vrijplaats ontstaat volgens woonwagenonderzoeker van de Avans Hogeschool Sjaak Khonraad als een deel van de bewoners anderen onder de duim houdt en buitenstaanders weert. Er zijn volgens hem te veel gemeenten die wegkijken.

Sommige gemeenten zijn volgens hem overtuigd dat ze de problemen niet kunnen oplossen. Ook zijn er gemeenten die het probleem ontkennen. Angst speelt daarbij een rol. “Er zijn genoeg voorbeelden van ambtenaren die in elkaar worden geslagen of bedreigd.”

Het wegkijken van de autoriteiten dupeert volgens woonwagenwijkagent in Maastricht Patrick van Loon ook goedbedoelende kampbewoners. Als voorbeeld noemt hij een meisje uit een kamp dat na een brand van angst niet meer kon slapen. Er kwam echter geen slachtofferhulp langs omdat niemand daar durfde te komen.

De afgelopen jaren is weinig verbeterd, zegt een betrokkene in de krant. De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt echter de indruk te hebben dat gemeenten juist strenger optreden.