Er is nog plek

SCHEVENINGEN - Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen. Met temperaturen boven de 30 graden is het op veel plaatsen in Nederland tropisch warm. ANP ROBIN UTRECHT
SCHEVENINGEN - Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen. Met temperaturen boven de 30 graden is het op veel plaatsen in Nederland tropisch warm. ANP ROBIN UTRECHT

Misschien kwam het door de waarschuwing Scheveningen te mijden vanwege een brandje in een parkeergarage dat er gisteren toch nog een paar plekken vrij waren op het strand. Want Nederlanders zochten massaal verkoeling het afgelopen weekend, dat de weerkundigen officieel als ‘tropisch’ definieerden. Het eeuwrecord werd net niet gebroken. De temperatuur liep gisteren in het Limburgse Ell op tot 36,7 graden, één graad onder het record.

In het noordoosten van Noord-Brabant is het gevaar voor bosbranden groot. In het gebied is code rood van kracht, dat alleen wordt afgegeven bij extreme droogte. Ook in andere delen van het land, zoals in Noord-Limburg en Gelderland, geldt een verhoogde waakzaamheid.

Op het driedaagse popfestival Lowlands leidde de hitte amper tot problemen. Bij de EHBO-posten was het niet veel drukker dan andere jaren, al gingen de meeste klachten wel over uitdroging en zonnesteken. Op het warmste moment werd er door de bezoekers zo’n 125.000 liter gratis kraanwater per uur getapt. NRC