Einde mediacensuur Birma - ‘informele controle blijft bestaan’

Een protest voor meer persvrijheid twee weken geleden in Birma. De eisen van de demonstranten zijn grotendeels ingewilligd vandaag. Foto AFP / Ye Aung Thu

De regering van Birma heeft vandaag met onmiddellijke ingang de mediacensuur opgeheven die decennialang van kracht is geweest in het Aziatische land. De maatregel is een duidelijk teken dat de regering van president Thein Sein werk maakt van de door haar beloofde democratische hervormingen.

NRC-Aziëredacteur Floris van Straaten noemt het besluit inderdaad een belangrijke nieuwe stap in de ontwikkeling van Birma, maar weet ook dat van volledige mediavrijheid voorlopig waarschijnlijk nog geen sprake zal zijn.

“Het regime verandert natuurlijk niet op slag. De informele controle zal wel blijven bestaan. Maar dat zal dus in ieder geval geen controle vooraf meer zijn. Als een journalist iets schrijft wat de regering onwelgevallig is kan hij daar achteraf echter natuurlijk nog altijd wel op worden aangesproken. Het regime zal hen nog wel in de gaten houden.”

Volgens Van Straaten, die onlangs nog in Birma was, hing het besluit van vandaag al langere tijd in de lucht. Ook tijdens zijn bezoek gingen er al geruchten dat er een conceptplan bestond voor het afschaffen van de censuur in Birma.

De nieuwe regels bepalen dat journalisten hun teksten niet langer voor hoeven te leggen aan de regering voor publicatie, zoals bijna een halve eeuw gebruikelijk was. Wel moeten journalisten hun teksten na publicatie nog altijd doorzenden. De vrees is dat daardoor nog altijd enige zelfcensuur zal worden toegepast uit angst voor sancties achteraf.

De junta van Birma maakte eind 2011 plaats voor de burgerregering van Thein Sein.