Eerste bewijs pro-Duitse sentimenten vader Sylvia Plath

‘I have always been scared of you/ with your Luftwaffe, your gobbledygoo.’ De zinnen zijn afkomstig uit het gedicht Daddy (1962) van de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Uit nieuw opgedoken documenten blijkt er een opmerkelijk verhaal achter te zitten. De entomoloog Otto Plath, Sylvia’s vader die op 15-jarige leeftijd vanuit Oost-Pruisen naar de Verenigde Staten

Sylvia Plath (Foto Wikipedia)

‘I have always been scared of you/ with your Luftwaffe, your gobbledygoo.’ De zinnen zijn afkomstig uit het gedicht Daddy (1962) van de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Uit nieuw opgedoken documenten blijkt er een opmerkelijk verhaal achter te zitten.

De entomoloog Otto Plath, Sylvia’s vader die op 15-jarige leeftijd vanuit Oost-Pruisen naar de Verenigde Staten emigreerde, hield er tijdens de Eerste Wereldoorlog pro-Duitse sentimenten op na. Het heeft hem meerdere posities als leraar aan Amerikaanse universiteiten gekost, laat The Guardian weten. Zijn sentimenten kwamen hem op een onderzoek van de FBI te staan. Die FBI-archiefdocumenten zijn recentelijk opgedoken. Plath-wetenschappers zeggen op te kijken van deze nieuwe ontdekking.

Otto Plath stierf in 1940, toen Sylvia 10 jaar oud was. Otto bleef Sylvia haar leven lang achtervolgen. Haar man, de Engelse dichter Ted Hughes die Sylvia gedurende haar Cambridge-periode tussen 1955-1957 ontmoette en met wie ze in 1956 trouwde, betichtte Sylvia Plath van het hebben van een Oedipuscomplex. In 1962 schreef Plath in haar gedicht Daddy over haar vader:

‘I have been scared of you,

With your Luftwaffe, your gobbledygoo,

And your neat mustache.

And your Aryan eye, bright blue.

Panzer-man, panzer-man,

O you,

Not God but a swastika’

Sylvia Plath leest het gedicht hier voor:

The Guardian meldt dat de FBI-documenten in oktober van dit jaar worden vrijgegeven tijdens een internationaal Plath-symposium aan de Indiana University, een van de leidende universiteiten als het om onderzoek naar Plath gaat.

Sylvia Plath wordt gezien als een van de meest invloedrijke 20ste-eeuwse Amerikaanse dichters. Op 11 februari 1963 pleegde ze, als gescheiden moeder van 2 kinderen, zelfmoord. Haar zoon Nicholas Hughes, evolutionair bioloog en vissenkenner, pleegde zelf in 2009 zelfmoord. Net als zijn moeder worstelde hij jarenlang met depressie.

Zij werd in 1982 de eerste dichteres die posthuum een Pulitzer Prize won. Ze won de prijs toen voor haar verzamelde gedichten.