ECB wil automatisch obligaties op gaan kopen bij te hoge rente

De Europese Centrale Bank overweegt ongelimiteerd staatsobligaties te gaan opkopen van probleemlanden, zodra de rentes van die landen boven een bepaald maximum uit komen.

Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel afgelopen weekend zonder specifieke bronnen te noemen. Volgens het blad wordt deze koerswijziging bij de reguliere directiebijeenkomst van de ECB in september aangekondigd.

Der Spiegel meldt niet hoe hoog de maximale rente moet zijn voordat de ECB tot aankopen overgaat. Wel zou de ECB iedere keer als er aankopen gedaan zijn, die direct publiceren. Nu doet de ECB dat een keer per week, op maandagmiddag, over de aankopen van de week ervoor. Tot nu toe kocht de ECB sinds het begin van de Europese schuldencrisis voor 214 miljard euro aan staatspapier van probleemlanden als Italië, Spanje en Portugal op.

Onder het huidige regime beslist de ECB per geval of de centrale bank overgaat tot het opkopen van staatsobligaties. In de praktijk weegt de ECB ook nu al de hoogte van de rente op staatsobligaties mee bij haar besluit te gaan opkopen. Toen de rente op Portugese, Italiaanse en Spaanse obligaties boven de 7 procent uit kwam, was dat aanleiding voor de ECB om in te grijpen.

Er wordt al enkele weken gespeculeerd over een nieuwe ronde van aankopen door de ECB van staatsobligaties van met name Spaans en Italiaans schuldpapier. ECB-president Mario Draghi liet begin augustus doorschemeren dat de ECB dat overweegt, toen hij zei dat de ECB „al het nodige zou doen om de euro te redden”. Als gevolg van die uitspraken daalde de rente op Spaanse obligaties van ruim boven de 7 procent tot 6,44 procent, de laagste stand sinds 5 juli.

De Duitse kanselier Merkel sprak eind vorige week haar steun uit voor het beleid van Draghi. Analisten vrezen echter dat met name Duitsland van de ECB zal blijven verlangen dat aankopen van staatsobligaties gepaard gaan met strenge hervormingen van de probleemeconomieën.

De Spaanse premier Rajoy voerde op zijn beurt de druk op de ECB op door te zeggen dat hij pas zal hervormen als de ECB gaat opkopen.