‘ECB gaat koersenplafond instellen voor staatsobligaties’

FILES - Picture taken on November 22, 2011 shows the logo of the European currency Euro standing in front of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt/M., western Germany. European markets pinned their hopes on the European Central Bank on December 20, 2011 as it prepared to open wide the taps of liquidity to the region's banks in a bid to finally get a grip on the debt crisis. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
FILES - Picture taken on November 22, 2011 shows the logo of the European currency Euro standing in front of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt/M., western Germany. European markets pinned their hopes on the European Central Bank on December 20, 2011 as it prepared to open wide the taps of liquidity to the region's banks in a bid to finally get a grip on the debt crisis. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND Het kantoor van de ECB in Frankfurt. Foto AFP / Daniel Roland

De Europese Centrale Bank wil mogelijk een nieuw middel inzetten tegen de schuldencrisis in de eurozone. Het financiële instituut wil een koersplafond instellen voor de stijgende rentes op staatsobligaties uit probleemlanden als Spanje.

Dat schrijft Der Spiegel. Stijgen de rentes boven dat plafond, dan zal de ECB besluiten om staatsobligaties van het betreffende land op te kopen. Het koersplafond wordt bepaald door de rentes van staatsobligaties tegen die van ‘veilige’ Duitse schuldenpapieren te leggen. Wordt het verschil te groot, dan grijpt de ECB in.

Hoewel Der Spiegel geen bronnen noemt, komt het bericht na een eerdere bevestiging dat de ECB bereid is om opnieuw kortlopende staatsobligaties te kopen van probleemlanden in de eurozone als die landen noodsteun hebben aangevraagd bij het tijdelijke noodfonds EFSF.

Volgens Der Spiegel beslist de ECB begin september of het koersenplafond ingesteld gaat worden. Daarnaast zou de bank van plan zijn op regelmatige basis openheid van zaken te geven over het aantal obligaties die opgekocht worden van probleemlanden.