Djokovic weer onderuit

Roger Federer heeft gisteren het ATP-toernooi van Cincinatti gewonnen door in de finale Novak Djokovic te verslaan (6-0 en 7-6). De Zwitserse nummer één van de wereld overklaste vooral in de eerste set zijn Servische tegenstander, die er opnieuw niet slaagde om van een topspeler te winnen.

De laatste zege van Djokovic op een andere speler van de zogeheten ‘fabulous four’ – hijzelf, Federer, Rafael Nadal en Andy Murray – dateert al van eind maart dit jaar, toen hij van Murray won in Miami.

Sinds Djokovic eind 2010 overstapte op een speciaal dieet, afgestemd is op zijn milde gluten-allergie, leek hij onverslaanbaar. Hij won in 2011 Wimbledon en de US Open en was aan het begin van dit jaar nog de sterkste in een slopende vijfsetter tegen Nadal in de finale van de Australian Open. Een ‘Career Slam’ – vier opeenvolgende grandslamoverwinningen – leek in de maak, maar op het gravel in Parijs moest de Serviër het hoofd buigen voor Nadal.

Daarna was Federer op Wimbledon in de halve finale te sterk. Op het olympisch tennistoernooi op hetzelfde gras verloor Djokovic achtereenvolgens van Federer en Juan-Martin Del Potro, waardoor hij buiten de medailles viel.