De kwestie

UTRECHT - Interieur van het stadion van voetbalclub FC Utrecht , Galgenwaard, Voetbal- eredivisie- seizoen 2012-2013
UTRECHT - Interieur van het stadion van voetbalclub FC Utrecht , Galgenwaard, Voetbal- eredivisie- seizoen 2012-2013 Dijkstra bv

Wat is er aan de hand?

De gemeente Utrecht verliest zeer waarschijnlijk vele miljoenen euro’s door een reddingsplan voor FC Utrecht. In 2003 stond de gemeente de voetbalclub bij met een lening van 25 miljoen euro via bouwbedrijf Midreth, dat het nieuwe stadion bouwde. Door het faillissement van Midreth vorig jaar is een deel van dat geld weg, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in De Telegraaf. De omvang van het fiasco wordt nog onderzocht. De krant noemt een bedrag van 13,8 miljoen euro, maar dat kan de gemeente niet bevestigen. „Er is nog een team van specialisten aan het kijken hoe groot het risico precies is.”

Wat gaat de gemeente nu doen?

Bij het faillissement van Midreth werd al duidelijk dat de gemeente een probleem had. De gemeenteraad is voor de zomer vertrouwelijk ingelicht over de kwestie. Het college komt volgende week bijeen. Dan zal er opnieuw over de kwestie worden gesproken.

Hoe werd er gereageerd vanuit de landelijke politiek?

Gemeenten en provincies moeten geen geld meer steken in profclubs. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed in reactie op de mislukte deal van de gemeente om FC Utrecht te redden. „De rijksoverheid geeft niks aan voetbal. Het zou goed zijn als gemeenten dat ook niet meer doen”, zei Schippers. „Als er nou één sport is die de eigen broek kan ophouden dan is het wel voetbal.”