Chinezen reageren furieus op Japanse tegenactie op eilanden

Met de grootste protesten tegen Japan in jaren en oproepen tot militaire actie heeft China zondag duidelijk gemaakt zeer ontstemd te zijn over een korte Japanse bezettingsactie van een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. De onbewoonde eilanden en rotsen die in het Chinees Diaoyu en het Japans Senkaku heten, zijn omgeven door rijke visgronden en gas- en olievelden en vormen al jaren een bron van diplomatieke spanning.

Daags nadat een groep van 150 Japanners, onder wie enkele conservatieve parlementsleden, vlaggen had geplant op het grootste eiland braken daarom in zeker twaalf Chinese steden demonstraties uit.

In Shenzhen en Chengdu waren politieauto’s van Japanse merken en sushirestaurants doelwitten van furieuze betogers. De restaurants zijn overigens eigendom van Chinezen. Ook bij Japanse diplomatieke vestigingen in Peking, Shanghai en Guangzhou werd gedemonstreerd.

Opvallend was dat de politie de demonstraties die in omvang varieerden van een paar honderd tot tienduizenden deelnemers niet optrad zoals gebruikelijk is. Dat is een teken dat de plaatselijke partijafdelingen bij de organisatie betrokken waren.

„We zullen de Diaoyu-eilanden verdedigen tot in de dood en zelfs als China is bedekt met graven. Dood aan alle Japanners, de provocerende rechtse apen voorop”, luidde een slogan in Guangzhou.

Japanse acties bij de Diaoyu- of Senkaku-eilanden, die door Japan bestuurd worden, hebben ook in het recente verleden, het laatst in 2005, tot soms emotionele uitbarstingen geleid. De Japanse wreedheden tijdens de bezetting van China in de Tweede Wereldoorlog zijn in China nooit vergeten.

De korte Japanse bezettingsactie is een reactie op een vergelijkbare daad, vorige week, van een groep Hongkongse Chinezen. De veertien actievoerders werden gearresteerd door de Japanse kustwacht en keerden zondag terug naar Hongkong, waar zij als helden werden onthaald.

De escalatie van het conflict was zondag in Peking onderwerp van een haastig georganiseerd symposium. Volgens de Global Times, de tabloidkrant van de Communistische Partij van China, bepleitte de Chinese generaal-majoor Luo Yuan om honderd marineschepen naar de eilandengroep te sturen, de luchtmacht in te schakelen en mijnenvelden aan te leggen. Volgens de staatsmedia is dat een extreme oplossing, maar wel een waarover de autoriteiten zullen nadenken als Japan niet inbindt.