Buma: minder ontwikkelingshulp na 2015

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het CDA wil na 2015 minder geld uitgeven aan ontwikkelingshulp. Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vandaag tijdens een debat dat was georganiseerd door Omroep Brabant en dagblad BN DeStem, zo meldt persdienst Novum.

Zijn partij houdt tot 2015 vast aan de norm dat 0,7 procent van het nationale inkomen wordt besteed aan ontwikkelingshulp. Dat is ook vastgelegd in internationale verdragen. Daarna kan het wel ‘ietsje minder’, zei Buma. Volgens hem is niet het doel hoeveel geld wordt uitgegeven aan arme landen, maar de manier waarop het wordt besteed.

Daarbij ligt er ook een rol voor het Nederlandse bedrijfsleven, zei Buma. Hij wees erop dat Afrika zich aan het ontwikkelen is. “Lang niet altijd is ontwikkelingssamenwerking het antwoord. Handel wel.”

De norm van 0,7 procent werd al uit het conceptverkiezingsprogramma gehaald. Net als Buma vond het partijbestuur dat het geen zin heeft om vast te houden aan een bepaalde norm. De CDA-leden waren het daar niet mee eens en zorgden met een amendement dat de 0,7 procent alsnog in het programma terechtkwam.