Bromet gluurt aan de afgrond

Frans Bromet bezoekt een fietsen-fabriek die bijna bankroet is.
Frans Bromet bezoekt een fietsen-fabriek die bijna bankroet is.

NCRV Document: Failliet of niet? Ned. 2, 23.45 - 00.30 uur

Waarom zou u op maandagavond kwart voor twaalf nog inschakelen voor een documentaire die acht jaar gelden werd gemaakt?

Reden één: u bent fan van Frans Bromet. ‘Failliet of niet’ (2004) is een vroeg werk in het lange en tamelijk unieke oeuvre dat de Amsterdamse cameraman en filmmaker in de afgelopen vijftien jaar heeft opgebouwd. Bromet interviewt terwijl hij zelf filmt, en dat creëert een vreemd effect: de kijker krijgt soms het gevoel dat hij zélf de interviewer is.

U en ik hebben waarschijnlijk niet dat dreinerige Amsterdamse accent. En waarschijnlijk zouden u en ik allang zijn afgehaakt op het moment dat Bromet nog even lekker blijft zuigen. Zoals hij ook hier weer doet, als hij de bijna failliete Amsterdamse fietsenhandelaar Jan Willem Deijmann onderhanden neemt.

Bromet:

„U zegt: het is een bloeiend bedrijf.”

Deijmann:

(kijkt schichtig in de camera)

„Ik heb een moeilijk jaar gehad.”

Bromet:

Dus de zaak loopt niet goed.”

Fietsenzaak ’t Mannetje staat aan de rand van de afgrond. Maar Bromet is niet zozeer gegaan met eigenaar Deijmann, als wel met zijn ex-werknemers, die gedwongen zijn zelfstandige toeleveranciers te worden. Als Deijmann op de fles gaat, gaan de bedrijven van Yalcin, Dave en Anouk mee de afgrond in. Dat verhaal is acht jaar later actueler dan ooit. Reden twéé om te kijken.