Assange veroordeelt 'heksenjacht' van VS

Wikileaks founder Julian Assange gestures as he speaks from the balcony of Ecuador's embassy, where he is taking refuge in London August 19, 2012. Assange used the balcony of the Ecuadorean embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against his whistle-blowing website. Speaking from within the London mission to avoid arrest by British police who want to extradite him to Sweden for questioning over rape allegations, Assange said the United States was fighting a war against outlets like WikiLeaks. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA)
Wikileaks founder Julian Assange gestures as he speaks from the balcony of Ecuador's embassy, where he is taking refuge in London August 19, 2012. Assange used the balcony of the Ecuadorean embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against his whistle-blowing website. Speaking from within the London mission to avoid arrest by British police who want to extradite him to Sweden for questioning over rape allegations, Assange said the United States was fighting a war against outlets like WikiLeaks. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA) REUTERS

Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, vindt zichzelf het slachtoffer van „een heksenjacht” van de Amerikaanse regering.

Dat zei hij gisteren in een toespraak vanaf een balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Daar is hij naartoe gevlucht om uitwijzing te voorkomen naar Zweden, dat hem wil berechten wegens aanranding en verkrachting. Ecuador heeft Assange politiek asiel gegeven. Maar hij kan de ambassade niet uit. Toen werd aangekondigd dat hij vóór de ambassade een verklaring zou afleggen, liet de Britse regering weten hem dan op te pakken.

Assange vreest uitlevering aan de VS, vanwege de publicatie van tienduizenden geheime Amerikaanse diplomatieke berichten. Het Witte Huis heeft geen commentaar gegeven op Assanges kritiek, maar noemde diens lot eerder „een zaak tussen Zweden, Groot-Brittannië en Ecuador.” Zonder het asiel openlijk te steunen, heeft de organisatie van Zuid-Amerikaanse landen UNASUR gisteren de Britten veroordeeld die Assanges vertrek naar Ecuador willen voorkomen. (AP)