Assange veroordeelt ‘heksenjacht’ van VS

Julian Assange spreekt vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.
Julian Assange spreekt vanaf het balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Foto Reuters

Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, vindt zichzelf het slachtoffer van „een heksenjacht” van de Amerikaanse regering.

Dat zei hij gisteren in een toespraak vanaf een balkon van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Daar is hij naartoe gevlucht om uitwijzing te voorkomen naar Zweden, dat hem wil berechten wegens aanranding en verkrachting. Ecuador heeft Assange politiek asiel gegeven. Maar hij kan de ambassade niet uit. Toen werd aangekondigd dat hij vóór de ambassade een verklaring zou afleggen, liet de Britse regering weten hem dan op te pakken.

Assange vreest uitlevering aan de VS, vanwege de publicatie van tienduizenden geheime Amerikaanse diplomatieke berichten. Het Witte Huis heeft geen commentaar gegeven op Assanges kritiek, maar noemde diens lot eerder „een zaak tussen Zweden, Groot-Brittannië en Ecuador.” Zonder het asiel openlijk te steunen, heeft de organisatie van Zuid-Amerikaanse landen UNASUR gisteren de Britten veroordeeld die Assanges vertrek naar Ecuador willen voorkomen. (AP)