Afkoelen met braaf watergevecht

De twintigste Lowlands was de warmste ooit. Het kwik liep gisteren op tot tropische waarden. Bezoekers zochten verkoeling en deden mee aan watergevechten voor de Alpha-tent, bij het strand of in het Grolsch-beugelbad.

Lowlands 2012, vrijdag, dag 3. Tijdens het via Facebook georganiseerde watergevecht. Foto: Peter de Krom
Lowlands 2012, vrijdag, dag 3. Tijdens het via Facebook georganiseerde watergevecht. Foto: Peter de Krom

Er stonden voor de verandering eens geen rijen voor het toilet naast de Alpha-tent. Zaterdagmiddag was het dringen voor de wastafels. Het water was schaars op deze snikhete dag – niet om dat er gedronken moest worden, maar gevochten.

In totaal 9.680 mensen meldden zich de voorgaande dagen op Facebook aan voor het watergevecht voor en naast het Alpha-hoofdpodium. Om 16.00 ’s middags verzamelden honderden mensen om mee te doen. Maar zoals de regel is bij Lowlands was het vooral erg lief en kon je het moeilijk een gevecht noemen.

„Ik ga je nu nat spuiten”, kondigden sommigen aan bij hun slachtoffer. Al hadden bezoekers er geen zin in gehad, het was te warm om zo’n aanbod af te slaan. Ook voor aanvang van het officiële gevecht zaterdag waren er al kleine watergevechten op de campings ontstaan. Het was te heet om het niet te doen.

En zo ontstond er voor de Alpha en de toiletten ook niet echt een strijd tussen twee kampen die elkaar te lijf gingen; kleine groepjes schoten vooral lukraak in de lucht en in het rond. Gele, roze of witte waterballonnen ontploften in nekken en op hoofden. Hier en daar barstte een Lowlandsvuilniszak met water in de menigte open.

„Onwijs relaxed. Verfrissend”, vond Jamal Rapprecht (19). „Het is op deze manier net twintig graden”. Dat mocht wel, het kwik liep namelijk op tot 31 graden. Lenneke Schot (25) mikte met haar kleine waterpistooltje dan ook alleen op jongens met waterbazooka’s. Men schoot om nat gespoten te worden.

Misschien had de braafheid van het watergevecht ook te maken met het feit dat het een eeuwigheid duurde om waterballonnen en – pistolen te vullen bij de toiletten. Roel Heckers (49) vulde daarom zijn kleine Super Soaker, die eigenlijk van zijn zoon was, in het meertje tegenover de Alpha. Hij mikte niet zoals anderen op gezichten, halsen of in de lucht; Roel mikte het liefst op kruizen. „Kinderachtig misschien, maar niemand vindt het vervelend.”

In de campingwinkel waren de naar schatting vijfhonderd waterpistolen op donderdag al binnen twee uur uitverkocht. Tankstations op weg naar Biddinghuizen hadden na de aankondiging op Facebook ook gauw waterpistolen ingeslagen

Misschien viel het daarom wel mee met het aantal mensen dat uiteindelijk meedeed. Te weinig water en pistolen. Maar de sfeer was des Lowlands: vrolijk, ongedwongen. Geen gevecht, maar drie kwartier waterballet. Een verfrissend intermezzo tussen Eagles of Death Metal en Two Door Cinema Club.