Acht doden bij aanslag politiebureau Turkije

Turkse soldaten op patrouille in de zuidoostelijke provincie Sirnak bij de grens met Irak, eerder deze maand. Foto AFP / Mustafa Ozer
Turkse soldaten op patrouille in de zuidoostelijke provincie Sirnak bij de grens met Irak, eerder deze maand. Foto AFP / Mustafa Ozer Turkse soldaten op patrouille in de zuidoostelijke provincie Sirnak bij de grens met Irak na een aanval door Koerdische rebellen, oktober 2011 , Foto AFP / Mustafa Ozer

Bij een aanslag met een autobom bij een politiebureau in het zuidoosten van Turkije zijn vanavond zeker acht mensen gedood en vielen er tientallen gewonden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in de stad Gaziantep is nog niet opgeëist, meldt persbureau AP. In het gebied bij de Syrische grens zijn Koerdische rebellen actief en wordt al weken gevochten met Turkse veiligheidsdiensten.


View Larger Map

Turkse media tonen beelden van brandweermannen die het vuur bij het politiebureau proberen te blussen. Volgens de Turkse zender NYT zouden er zeker vijftig gewonden zijn gevallen. CNN-Turk meldt zeven doden op basis van ooggetuigenverslagen.

De aanslag komt op een delicaat moment voor de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Turkije vangt in de regio tienduizenden gevluchte Syriërs op in vluchtelingenkampen. In Ankara wordt vermoedt dat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zich laat bewapenen door de Syrische president Bashar al-Assad. De PKK vecht voor autonomie in het zuidoosten van Turkije. Sinds de groep in 1984 de wapens opnam zijn tienduizenden mensen omgekomen.

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos PKK wellicht achter aanslag Gaziantep, meldt Reuters. Trouwens, in nabijgelegen Syrie is PKK anti-revolutie, proAssad http://t.co/dnbmKF17

Recentelijk laaiden de spanningen in de regio weer op. Vorige week ontvoerde de PKK een hoge Turkse regeringsfunctionaris in het zuidoostelijke Tunceli.