Aandelen Facebook op dieptepunt - na drie maanden waarde gehalveerd

Caption: This June 20, 2012 photo shows a Facebook login page on a computer screen in Oakland, N.J. Facebook is expected to report their quarterly financial results after the market closes on Thursday, July 26, 2012. (AP Photo/Stace Maude)
Caption: This June 20, 2012 photo shows a Facebook login page on a computer screen in Oakland, N.J. Facebook is expected to report their quarterly financial results after the market closes on Thursday, July 26, 2012. (AP Photo/Stace Maude) Foto AP / Stace Maude

Het aandeel Facebook heeft een voorlopig dieptepunt bereikt en is nu nog maar 18,75 dollar waard, minder dan de helft van de openingskoers van 38 dollar.

Dat meldt persbureau AP. Drie maanden geleden ging Facebook naar de beurs, na een aanvankelijk positieve start blijft het aandeel dalen.

Eind juli weet NRC-redacteur Jan Benjamin het verlies aan de vaagheid van Facebook over de manier waarop het denkt geld te gaan verdienen in de toekomst. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers in juli bleef het bedrijf echter vaag. Benjamin:

“Beleggers willen meer zekerheid van Facebook. Ze hoopten te horen hoe het bedrijf denkt te gaan verdienen aan zijn één miljard gebruikers. Maar het antwoord op die vraag kwam niet echt.”

Facebook staat onder druk staat van adverteerders, beleggers en analisten. Daarom richt het zich nu vooral op effectievere methodes hen te behagen Benjamin:

‘Bedrijven vrezen dat maar weinig gebruikers doorklikken op hun banners en buttons. Daarom zoekt het bedrijf van Zuckerberg nieuwe manieren om adverteerders te behagen. Het doet meer onderzoek naar effectiviteit, introduceerde een systeem om Facebookgebruikers overal op internet te volgen, hun interesses in kaart te brengen en relevante reclame te tonen en bouwt de zogenoemde sponsored stories uit. Facebook plaatst ‘gesponsorde verhalen’ van adverteerders in het nieuwsoverzicht (timeline) van gebruikers. Dat moet ook werken op mobiel. Gebruikers vinden dat niet erg, stelt Facebook. Die sponsored stories sluiten immers aan bij interesses van mensen. Facebook deed in het verleden regelmatig controversiële aanpassingen aan de site; het kwam daarna pas laat tegemoet aan klachten van gebruikers.’

Beursgang Facebook slecht voor Nederlandse pensioenfondsen

Vanochtend bleek uit onderzoek van Het Financieele Dagblad dat pensioenfondsen en verschillende andere professionele beleggers in Nederland miljoenen hebben verloren doordat het aandeel Facebook sinds de beursgang in waarde halveerde. Uit gegevens gedeponeerd bij de Amerikaanse toezichthouders blijkt dat pensioenuitvoerder APG, onder meer verantwoordelijk voor de beleggingen van ambtenarenpensioenfonds ABP, in mei voor 12,6 miljoen dollar Facebook-aandelen heeft gekocht. Pensioenfonds PGGM stapte voor twaalf miljoen dollar in.

Als beide fondsen nog in het sociale netwerk zitten, dan is de waarde van de beleggingen nu ook gehalveerd. Datzelfde geldt voor het pensioenfonds van Shell en beleggingsfondsen van Robeco, Rabobank, Delta Lloyd en ING Investment Management. Die hadden voor kleinere bedragen Facebook-aandelen gekocht, waarschijnlijk in opdracht van klanten.

BEURSGANG NIET ECHT EEN SUCCES

Facebook ging eind mei naar de beurs en haalde zo zestien miljard dollar op. De beursgang van Facebook was daarmee de grootste van een internetbedrijf ooit. Het grootste deel van opbrengst, ongeveer zestig procent, vloeide rechtstreeks in de zakken van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en enkele van zijn medebestuurders. De rest kwam ten goede aan Facebook zelf.

Behalve voor Zuckerberg, zijn medebestuurders en een groep geprivilegieerden zoals U2-zanger Bono, die al voor de beursgang de kans kregen aandelen te kopen met een flinke korting op de introductieprijs, viel de beursgang niet bepaald een succes te noemen. Direct na de opening zakte de koers in elkaar, waardoor beleggers miljoenen verloren. Een groep aandeelhouders van Facebook begon daarop een rechtszaak tegen de site en de bank Morgan Stanley, die de beursgang van Facebook begeleidde. Volgens de aanklacht bevatte de prospectus onjuiste beweringen en ontbraken belangrijke feiten.