Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Obama waarschuwt Syrië voor actie bij inzet chemische wapens

Barack Obama waarschuwde de strijdende partijen in Syrië nogmaals om geen chemische wapens in te zetten.
Barack Obama waarschuwde de strijdende partijen in Syrië nogmaals om geen chemische wapens in te zetten. Foto AFP / Brendan Smialowski

Barack Obama waarschuwde vanavond Syrië ervoor geen chemische wapens in te zetten in het al maanden slepende conflict in het land.

Obama noemde dit in een persconferentie een “rode lijn” voor eventueel militair ingrijpen tegen het regime van president Bashar al-Assad, meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse president benadrukte dat de Verenigde Staten “op dit moment” afzien van actie, maar dat de chemische wapens van Syrië een zorg zijn van de VS en bondgenoot Israël. Obama waarschuwde naast het regime ook de andere partijen in het conflict om geen gebruik te maken van chemische wapens.

Eind juli reageerde het Syrische regime op de bezorgdheid van het buitenland over de chemische wapens in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Syrië deze wapens nooit zal inzetten tegen zijn eigen burgers en ze alleen zou overwegen in te zetten bij een “buitenlandse aanval”.

Het geweld in Syrië gaat door ondanks de viering van het einde van de Ramadan:

In een interview met NRC-redacteur Carolien Roelants sprak Syrië-expert Jesper Berg zich vandaag uit voor onmiddellijk internationaal ingrijpen in Syrië. Volgens hem zal Assad ondanks zijn eerdere verzekeringen niet aarzelen om chemische wapens in te zetten. Berg denkt dat Assad en zijn getrouwen tot het einde zullen vechten om de macht vast te houden en daarbij zoals de afgelopen maanden groot geweld niet zullen schuwen. Berg:

“We kunnen wel hopen dat het regime verkruimelt of dat het leiderschap wordt gedood. De kans is veel groter dat het regime tot het einde door vecht, zoals het heeft aangekondigd, en je vecht met de tanden die je hebt. Tot dusverre heeft het regime het zich kunnen permitteren alle regels met voeten te treden – het heeft de grenzen met Turkije en Libanon geschonden, een Turks vliegtuig neergeschoten, steden verwoest, nu wordt Aleppo gebombardeerd met al zijn cultureel erfgoed. Ik heb het gevoel dat Turkije en het Westen Assad er zo bijna toe brengen om chemische wapens te gebruiken.”

Turkije en de VS maken al plannen voor verdere escalatie van het conflict in Syrië