Week van nationale rouw in Zuid-Afrika na bloedbad mijnwerkers

Lichamen van mijnwerkers liggen roerloos op de grond nadat de politie het vuur op hen heeft geopend bij de aanhoudende stakingen bij een mijn in Rustenburg. Foto AP

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft vanmiddag een week van nationale rouw afgekondigd. Aanleiding is de geweldsexplosie bij een demonstratie van mijnwerkers afgelopen donderdag, toen de politie 34 mensen doodschoot.

De politie opende donderdagmiddag het vuur op een menigte stakende kompels bij een mijn in Marikana, even ten noordwesten van Johannesburg. Naast de 34 doden vielen er ook nog eens 86 gewonden. Sinds de val van het apartheidsbewind was dergelijk politiegeweld Zuid-Afrika bespaard gebleven. Bij incidenten bij de mijn vielen begin vorige week ook al tien doden.

President: naar een samenleving ‘zonder criminaliteit en geweld’

Zuma zei vanmiddag in een verklaring dat Zuid-Afrika door het geweld in een staat van “shock en rouw” verkeert. De zeven dagen van nationale rouw beginnen morgen; komende donderdag vindt de officiële herdenkingsceremonie voor de slachtoffers plaats. Zuma hoopt dat de week van nationale rouw kan bijdragen aan een Zuid-Afrikaanse samenleving “zonder criminaliteit en geweld”.

Een commissie gaat de precieze toedracht van de tragedie rond de mijn onderzoeken. De politie zegt louter uit zelfverdediging te hebben gehandeld. De boze betogers bij de mijn waren bewapend met kapmessen, knuppels en ander wapentuig.

    • Pim van den Dool