VEB en Douwe Egberts gaan snel met elkaar om tafel over fraude

De VEB en Douwe Egberts gaan nog deze maand met elkaar praten over de fraude die bij een Braziliaanse dochter van DE zou zijn geconstateerd. Foto Douwe Egberts / PR

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Douwe Egberts overleggen nog voor het einde van de maand over de gevolgen van de fraude die bij de Braziliaanse divisie van de koffieproducent is geconstateerd. Dat heeft de beleggersvereniging vanavond gemeld.

DE Master Blenders 1753, zoals Douwe Egberts officieel heet, maakte de boekhoudkundige onregelmatigheden op de avond van 1 augustus bekend. Nog diezelfde nacht eiste de VEB genoegdoening, aangezien DE net op de Amsterdamse beurs was genoteerd en bij die ‘beursgang’ onjuiste informatie zou zijn verstrekt.

DE vindt dat de VEB “prematuur en onjuist” heeft gehandeld bij haar reactie op de fraude bij de Braziliaanse dochter van het koffiebedrijf. Van financiële schade kan geen sprake zijn geweest “aangezien de beurs niet geopend was”. Ook was er helemaal geen sprake van een beursgang, maar van een opsplitsing van het moederbedrijf van DE en een verhuizing van het aandeel naar Amsterdam. “Van schade op basis van een incorrecte koopprijs kan dus ook geen sprake zijn”, schrijft DE.

De VEB is het niet eens met de zienswijze van DE. “Douwe Egberts heeft beleggers op het verkeerde been gezet. Er is iets misgegaan en Douwe Egberts zal gedupeerde beleggers moeten compenseren”, aldus adjunct-directeur Errol Keyner.

    • Pim van den Dool