Ultieme rockshow van Foo Fighters sluit Lowlandsweekend af

“You know it’s gonna be a looong fucking night, right?” Lowlands heeft tot de zondagavond gewacht op een échte, massaal omarmde rockshow. Hij kwam, zoals verwacht, van de Foo Fighters.

Foto Andreas Terlaak

“You know it’s gonna be a looong fucking night, right?” Lowlands heeft tot de zondagavond gewacht op een échte, massaal omarmde rockshow. Hij kwam, zoals verwacht, van de Foo Fighters.

Want zo zien we het nog maar weinig: een man die zich voorovergebogen over zijn gitaar in het zweet werkt, lange zwarte haren voor de ogen. Rock, met een hoofdletter.

Na de eerste paar nummers richt Grohl zich tot het publiek.
“We’ve been a band for eighteen years. We have more than a hundred songs.”
De Alpha juicht.
“We can’t play a hundred songs, the police will come and kill us all.”
De blik van een geboren frontman. De lange haren. Een snor. Een brede lach.
“But we’ll play as many songs as we fucking can.”
Harder gejuich.

Volgens Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg ging vrijwel al het geld dat vorig jaar overbleef, op deze twintigste editie naar de tweeënhalf uur die voor de Foo Fighters zijn ingeruimd. De Amerikanen hebben het graag zo: een lange show waarin ze hun enorme rij hits kwijt kunnen en waar tussentijds ruimte is voor een dolletje. Zoals wanneer even een nummer van de Nederlandse band Focus wordt ingezet.

Ja, Grohl en de Fighters weten hoe ze moeten paaien. Dat kun je een trucje noemen, en zeggen dat het elke avond zo gaat, waar ze ook staan, maar feit is dat zo weinig bands nog in staat zijn dit te doen. Grote festivaltenten vullen, een avond lang hits uit het collectieve geheugen aan elkaar rijgen. ‘The Pretender’, ‘My Hero’, ‘These Days’, ‘Best Of You’, ‘Times Like These’, ‘Break Out’ en zelfs een cover van ‘In The Flesh’ van Pink Floyd. Het gaat maar door.

“Ik herken nog best veel nummers”, zegt een jongen die net buiten de tent staat. Hij schreeuwt op goed geluk een zinnetje mee en laat zijn vingers langs een air guitar gaan. Dan loopt hij naar binnen om er toch nog iets meer van mee te krijgen - hoogstwaarschijnlijk om er tot het eind te blijven.

Al het bovenstaande schreef ik tijdens het concert. Toen volgde de domper: een half uur vroeger dan gepland stappen de Foo Fighters van het podium. Even later blijkt dat dat zo besloten is in verband met de hitte. Verbaasd en teleurgesteld druipen de duizenden toeschouwers af, maar het past al bij al wel bij Lowlands 2012. Hoezeer bands ook hun best deden; de hitte was hét verhaal van dit weekend.