SP-standpunt over EU-boete levert geen zetels op

De uitspraak van SP-leider Emile Roemer dat Nederland een eventuele Europese boete bij een te groot begrotingstekort niet moet betalen heeft de partij weinig goeds gedaan. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond daalt de SP deze week een zetel.

De uitspraak die Roemer donderdag in het Financieele Dagblad deed, kwam hem al op flink wat kritiek te staan. Zo noemde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) de uitspraak ‘diep triest’. Nieuwsuur peilde dat 33 procent vindt dat Nederland geen Europese boete moet betalen. Een net iets groter percentage van 34 procent is het daar niet mee eens.

Ook in de peiling van De Hond zijn kiezers verdeeld. Zo vindt 48 procent dat het begrotingstekort boven de grens van drie procent mag komen en 46 procent wil het tekort absoluut onder de drie procent houden.

De SP is in deze peiling met 36 zetels nog altijd groter dan de VVD met 32 zetels, maar er zijn meer Nederlanders die Rutte als premier willen dan Nederlanders die Roemer in het torentje willen hebben. Als alleen tussen die twee mag worden gekozen, kiest 46 procent voor Rutte en 39 procent voor Roemer. De rest weet het niet of heeft geen voorkeur.

Roemer haalt toch nog het hoogste rapportcijfer, al is dat nog maar een magere 5,3. Rutte volgt met een 5,1. Eind vorig jaar scoorden alle lijsttrekkers nog een stuk hoger. Roemer en Rutte haalden toen nog respectievelijk een 6,5 en een 6,4. In de aanloop naar verkiezingen is het volgens De Hond gebruikelijk dat het vertrouwen duidelijk afneemt.

Naast de SP leveren deze week D66 (die uitkomt op 15), ChristenUnie (7) en de Partij voor de Dieren (2) een zetel in. VVD, PvdA (16), PVV (18) en 50Plus (2) winnen ieder een zetel.

Politieke barometer

In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate is het verschil tussen de VVD en de SP deze week weer wat groter geworden. De VVD haalt 35 zetels. Dat zijn er zes meer dan de SP.

Ook bij TNS Nipo loopt de VVD in op de SP.

Bron TNS NipoBron TNS Nipo

Foutmarge peilingen

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. TNS NIPO ondervraagt 1.500 mensen, en peil.nl van Maurice de Hond bijvoorbeeld 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeft bij TNS NIPO maar een handjevol mensen van mening te veranderen. Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.