Roemer: critici die mij zwartmaken moeten toontje lager zingen

Zijn collegalijsttrekkers die hem afgelopen week zwart probeerden te maken, moeten maar eens een toontje lager gaan zingen. Dat zei SP-leider Emile Roemer vanmiddag bij de aftrap van de campagne van zijn partij in Arnhem.

Foto NRC / Joyce van Belkom

Zijn collega-politici die hem afgelopen week zwart probeerden te maken, moeten maar eens een toontje lager gaan zingen. Dat zei SP-leider Emile Roemer vanmiddag bij de aftrap van de campagne van zijn partij in Arnhem.

Roemer kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen vanwege uitspraken in een interview met het Financieele Dagblad van donderdag. De SP-leider zei in de zakenkrant dat een kabinet waar zijn partij deel van uitmaakt de Europese boete op het overschrijden van het begrotingstekort van drie procent niet zou betalen. “Over my dead body”, aldus Roemer in het FD.

Hoewel Roemer zijn uitspraken dezelfde dag nog in het tv-programma Nieuwsuur nuanceerde, kreeg hij forse kritiek van prominenten van andere partijen. D66-lijsttrekker Pechtold noemde Roemers uitspraken “rabiaat”, terwijl CDA-minister Verhagen ze zelfs als “dieptriest” bestempelde.

Roemer zei vanmiddag bij de start van de SP-campagne in Arnhem dat zijn critici degenen zijn die Nederland met hun beleid in de huidige financiële crisis hebben gestort, meldt de NOS. Volgens Roemer gebruiken Pechtold, Verhagen en anderen ‘Amerikaanse’ tactieken om hem zwart te maken, maar zouden zij zelf best een toontje lager mogen zingen. “Een beetje zelfreflectie was beter op z’n plaats geweest”, aldus Roemer.

Roemer zegt dat hij op de “historische” verkiezingen van 12 september hoopt af te rekenen met “cynisme en bangmakerij”. Hij stelde in Arnhem dat de politiek socialere keuzes moet maken en moet ophouden te zeggen dat sommige dingen nu eenmaal zo zijn en niet anders kunnen.

    • Pim van den Dool