Pussy Riot-protest vindt veel weerklank

De leden van Pussy Riot afgelopen vrijdag in de rechtbank in Moskou. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

De teller van de handtekeningenactie van Amnesty International op het popfestival Lowlands, als protest tegen de veroordeling van de Russische punkband Pussy Riot, stond zondagmiddag op 12.500 handtekeningen. Een woordvoerder van Amnesty op het festivalterrein verwacht dat het totale aantal handtekeningen dat van eerdere acties op Lowlands overtreft, meldt persbureau Novum vanavond.

De actie ging vrijdagavond van start. De 55.000 festivalgangers kunnen het hele weekend langskomen om de petitie te tekenen. Aan het eind van de zondagmiddag hadden zo’n 7500 mensen dat gedaan, onder wie ook politici als Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP). Daarnaast ondertekenden een kleine vijfduizend mensen de petitie op de website.

De actie van Amnesty - samen met de festivalorganisatie, de VPRO en radiozender 3FM - was een lastminuteactie. De drie leden van Pussy Riot die in aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen een ‘punkgebed’ in een kerk in Moskou ten gehore brachten, werden pas vrijdagmiddag veroordeeld. Deze veroordeling leidde onmiddellijk tot veel protest.

Vorig jaar tekenden ruim 7500 mensen op het festivalterrein een petitie voor de vrijlating van de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. De actie voor Pussy Riot lijkt het succes van deze actie dus te overtreffen. Volgens de Amnesty-zegsman komt dat onder meer doordat de actie echt leeft onder het publiek en de bands. Verschillende bands zouden de bezoekers hebben opgeroepen de petitie te gaan tekenen.

De petitie voor de vrijlating van de drie Pussy Riot-leden blijft na afloop van het driedaagse festival zondag nog twee weken online staan. Daarna worden de handtekeningen aangeboden bij de Russische ambassade in Den Haag.

    • Pim van den Dool